rasprava u otvorenom

Ahmetović: Plenković izbjegava pitanja koja se tiču nacionalne sigurnosti zemlje, a afera Ina se približava glavnim akterima

19.10.2022 u 07:12

Bionic
Reading

Veći dio oporbe bojkotirao godišnje izvješće premijera u Saboru. Zahtijevaju odgovore o aferi Ina, poručuju: ova vlada ima kontinuitet samo u korupciji i krađi. Andrej Plenković odgovara: oporba je pokazala da je njihov doprinos građanima i društvu ravan nuli. Što je Vlada ostvarila u godinu dana? Treba li osnovati saborsko istražno povjerenstvo za Inu? Što se može postići ispitivanjem pred antikorupcijskim vijećem?

O tome su govorili u Otvorenom na HRT-u, Marko Pavić (HDZ), Mirela Ahmetović (SDP), Stjepan Čuraj (HNS) i Daniel Spajić (Domovinski pokret).

'Žao mi je da je oporba djelomično bojkotirala, ali se meni čini da ih je premijer pomeo na zadenjem aktualcu, pa da oni nisu htjeli propitkivati rad Vlade', rekao je Marko Pavić. Ono što je bitno što je rečeno u izvješću predsjednika Vlade je politika modernog suverenizma koja donosi dobro našim građanima, dodao je.

Na pitanje zašto je SDP ostao izvan sabornice, Ahmetović je rekla kako nisu htjeli dati legitimitet premijeru koji ne poštuje institucije Sabora jer se već drugoj sjednici Antikorupcijskog vijeća nije odazvao. Kako kaže, izbjegava odgovore na pitanja koja se tiču nacionalne sigurnosti ove zemlje.

'Radi se o aferi oko pljačke Ine u iznosu od milijardu kuna, a koja je kap u moru u pljački koja se dešava u ovoj kompaniji. Afera se približava glavnim akterima, koji su izdali nacionalne interese, a koja je dobila epilog od strane potpisa Tomislava Ćorića, a po nalogu Andreja Plenkovića', rekla je Ahmetović.

Pavić je rekao kako saslušanja nisu legalna i nisu matično radno tijelo. Kako kaže, ovaj igrokaz koji je oporba pokazala, ukazuje na njenu slabost, a to će građani procijeniti.

Nelegalno je sazivanje Antikorupcijskog vijeća, što govori da je HDZ svog člana žetončića Hrvoja Zekanovića poslao na isto kako bi uzurpirao vrijeme i vrijeđao čovjeka koje je došao kako bi objasnio kako se vrši korporativno upravljanje u Ini. Spajić je rekao kako je Domovinski pokret bio i u sabornici i na Antikorupcijskom vijeću te kako kaže to i je bila izuzetna prilika da mogu kritizirati rad Andreja Plenkovića i njegove Vlade. Dodaje kako je ova Vlada napravila društvo prosjaka.

'Mi smo država koja je istjerala više od 500 tisuća stanovnika, preko 55 tisuća djece. Bogatstvo svake države su ljudi koje mi istjerujemo, a onda uvozimo radnu snagu', rekao je. Spajić je naglasio kako je Hrvatska potonula i ekonomski i demografski.

  • +8
Sastanak saborskog Antikorupcijskog vijeća Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Ahmetović govori kako je premijer na sjednici Sabora kada je iskazivao svoje izvješće rekao da je prosječna plaća u srpnju bila 7.576 kuna te kako je ona rasla u proteklih 6 godina iako govori samo o zadnjoj godini.Kako kaže, on ne govori da je ta plaća pala u realnom iznosu. Ahmetović se zalaže da mirovine rastu u skladu s inflacijom. Pavić naglašava kako je Vlada svjesna pitanja inflacije