SUĐENJE ZA MUČENJE ZATVORENIKA

Agent SIS-a tvrdi da nisu imali nadležnost nad Kerestincem

18.10.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Bivši djelatnik SIS-a Ivan Ivanković, član komisije koja je nakon dojave Crvenog križa u Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu pronašla tzv. crnu sobu sa spravama za mučenje, odbacio je na zagrebačkom Županijskom sudu iskaze desetak ranije ispitanih svjedoka da su djelatnici SIS-a ispitivali i zlostavljali zarobljenike u tom ratnom zatvoru

Ivanković je, poput svog nekadašnjeg šefa Josipa Perkovića, posvjedočio da Sigurnosno-informativna služba (SIS) Ministarstva obrane nije imala nikakve nadležnosti nad Kerestincem te da su djelatnici te službe tamo dolazili jedino kako bi utvrdili identitete zarobljenika koji su trebali ići u razmjenu. Kazao je da nije razgovarao sa zarobljenicima ili vojnicima, osim sa zapovjednikom Stjepanom Klarićem kojemu se, zajedno s četvoricom stražara iz Kerestinca, sudi za ratni zločin.

Optužnicu, koja ih tereti za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska, obrana od početka pokušava pobiti tvrdnjom da su zarobljenike maltretirali agenti SIS-a.

Jedan od svjedoka koji su na sudu ranije potkrijepili tvrdnje obrane ispričao je da je u Kerestinec dolazio i Ivanković kojega je zapamtio po SIS-ovoj iskaznici s brojem 003. No, Ivanković je, suprotno tomu, kazao da je u Kerestinec prvi puta došao kao član tročlane državne komisije koja je trebala istražiti izvješće Crvenog križa o zločinima.

Prema skici koju je Ivankoviću dao Perković, komisija je otkrila tzv. crnu sobu u kojoj su kao sprave za mučenje pronađeni umjetni penis, drvene palice, ljestve pričvršćene za strop i 'neka napravica s dva kabla'. 'O svemu tome razgovarali smo s Klarićem koji je rekao da je tu bilo zlostavljanja i da se to događalo uglavnom tijekom noći', posvjedočio je Ivanković.

Nakon što je komisija sastavila izvješće s kojim je upoznat državni vrh svjedok je, na Perkovićevu zapovijed, još jednom obišao Kerestinec u kojem je brigu u zarobljenicima uskoro preuzela vojna policija. Na suđenju je ispitano i troje žrtava koji su detaljno opisali torturu kojoj su podvrgavani po dolasku u Kerestinec.

Iako tvrdi da je u zatvoru nisu silovali, Nada Miličević, uhićena kod Siska u siječnju 1992, ispričala je da su je u Kerestincu gotovo svakog dana tukli i mučili strujom, dok su joj u jednom navratu elektrode stavljali u spolovilo. Zlostavljanje u crnoj sobi prošli su i Milorad Blagojević te Slobodan Kukić, a obojica su se prisjetili i stražara imenom Viktor.

Blagojeviću je, kako tvrdi, Viktor spasio život kada mu je nepoznati muškarac u uniformi stavio nož pod grlo, dok ga se Kukić, osim po tome što ga nije tukao, sjeća i jer je tijekom noći znao puštati glazbu. Sve troje svjedoka ustvrdilo je da ih je u crnu sobu odvodio niži, deblji muškarac s naočalama. Suđenje se nastavlja 22. listopada.