PROTIV 'UBIJANJA' DOMAĆE INDUSTRIJE

Afrika odbacuje nove trgovinske sporazume s EU

29.11.2010 u 18:14

Bionic
Reading

Afričke zemlje odlučne su odbaciti nove trgovinske sporazume koje predlaže Bruxelles, a odbacuju i zajedničku izjavu s Europskom unijom o klimatskim promjenama jer ona ne odražava prioritete njihova kontinenta, rekli su sudionici sastanka na vrhu EU-Afrika koji je u ponedjeljak počeo u Tripoliju

Skup nazvan ‘Ulaganja, gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta’, na kojemu je Hrvatska promatrač u svojstvu kandidatkinje za pristup EU-u, otvorio je u ponedjeljak libijski čelnik Moamer Gadafi pozivom bijeloj i kršćanskoj Europi da podrži njegove napore u borbi protiv ilegalnih migracija iz Afrike.

Uz priljev ilegalnih afričkih doseljenika u Europu bilateralna trgovina drugo je bolno pitanje jer EU desetljeće pokušava postojeći preferencijalni trgovinski režim koji je Europa dodijelila bivšim kolonijama zamijeniti Sporazumima o gospodarskom partnerstvu, piše agencija AFP.

Sporazumima bi afrički proizvodi dospijevali na europsko tržište bez kvota i carinskih pristojbi, a Afrika bi zauzvrat svoja tržišta otvorila europskim proizvodima u prijelaznom razdoblju do 25 godina.

‘EU traži da otvorimo svoje granice 70 posto. To bi značilo ubiti industriju koja se rađa u Africi’, rekao je visoki diplomat Afričke unije.

Drugi diplomat je rekao da ‘carinske pristojbe pune vladin proračun u siromašnim afričkim zemljama’.

Europa je Africi prvi trgovinski partner no sve joj jače konkuriraju nove sile poput Kine, Brazila ili Indije.

U zamjenu za pomoć i povoljne zajmove Kina je milijarde uložila u afrički naftni sektor, rudarstvo te industriju.

Humanitarna udruga Oxfam drži da EU treba biti spremna na ustupke, zauzeti nov pristup prema Africi i pokazati da je spremna slušati taj kontinent.

Prema Europskom statističkom uredu Eurostatu razmjena između EU i Afrike porasla je u devet prvih mjeseci 2010. Izvoz u Afriku porastao je na 90 milijardi eura prema 79 milijarda u istome razdoblju 2009., a uvoz na 96 prema 79 milijardi.

Nafta, plin i dijamanti glavni su proizvodi koji se uvoze, a izvoze se gorivo, farmaceutski proizvodi i žitarice, prema Eurostatu.

Afrički diplomati kazali su da odbacuju zajednički predloženi europski "'Dokument (o klimi) (...) jer ta izjava odražava europski prioritet', prenosi AFP i dodaje kako će Afrika iznijeti vlastiti prijedlog.

Otvaranje summita u glavnome gradu Libije proteklo je u sjeni odustajanja Sudana koji je u posljednji trenutak objavio da neće sudjelovati zbog europskih pritisaka protiv dolaska predsjednika Omara al-Bašira. Međunarodni kazneni sud sa sjedištem u Nizozemskoj izdao je uhidbeni nalog zaal- Bašira zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocid u sudanskoj regiji Darfuru.

U pisanoj izjavi al-Bašir je optužio europske zemlje za ‘licemjerje’ i ‘kolonijalni mentalitet’ jer ga pozivaju da provede mirovne sporazume kojima je 2005., završen građanski rat između sjevernog i južnog Sudana, a istodobno ne priznaju njegov legitimitet.

UN procjenjuje da je u humanitarnoj krizi zbog sukoba u Darfuru umrlo 300.000, uglavnom pripadnika nearapskih plemena.