BRITANSKO ISTRAŽIVANJE

Afrika leži na golemim zalihama vode

20.04.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon opsežnih istraživanja, geolozi iz britanskog UCL-a napravili su detaljnu kartu podzemnih izvora Afrike i tvrde da ona leži na golemim zalihama pitke vode. Kontinent na kojem su nestašice temeljne životne tekućine jedan od najopasnijih problema navodno ima najbogatije podzemne izvore upravo u svojim površinski najsušnijim predjelima

Prema britanskim učenjacima, podzemni izvori su čak 100 puta veći od onih koji su pronađeni na površini. Procjenjuje se da se posebno velike zalihe (mogu davati preko 20 litara u sekundi) nalaze pod površinom Libije, Sudana, Čada, Mauritanije te drugih saharskih i subsaharskih zemalja, od kojih su neke najsiromašnije zemlje svijeta.

Neki od izvora pod najvećom pustinjom svijeta, Saharom, navodno su zadnji put napunjeni pred više od 5000 godina. Pitanje je, međutim, kako se može doprijeti do tih izvora, a da ih se ne zagadi. Oko pitanja tehnologije koja bi trebala biti korištena postoje razne teze.

Istraživanje budi nadu za boljitak 'Kolijevke civilizacije', kontinenta na kojem navodno čak 300 milijuna ljudi nema pristup osiguranim izvorima vode. Strahuje se da bi se taj broj mogao još povećati zbog demografskog rasta.

Znanstvenici naglašavaju da bi vodni izvori, ukoliko bi bili iskorištavani u cilju općeg dobra, mogli odigrati i važnu ulogu u navodnjavanju sušnih predjela te tako pomoći u borbi protiv gladi u Africi.

Činjenice o vodi