S BLISKOG ISTOKA NA ZAPAD

Afganistanski imigranti žele u EU

24.11.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Najmanje pet tisuća ilegalnih imigranata iz Afganistana trenutačno boravi u Grčkoj i čeka priliku da se preko neke od država jugoistočne Europe prebaci u Europsku uniju, podatak je kojim raspolažu policijske agencije u Bosni i Hercegovini

Kako u srijedu prenose banjalučke Nezavisne novine, Granična policija BiH ove je obavještajne informacije dobila kada i ostale države regije, a procjena da će afganistanske izbjeglice krenuti ka zapadnoj Europi temeljena je na rastućoj gospodarskoj krizi u Grčkoj.

'Od početka krize u Grčkoj svi se oni žele prebaciti u druge zemlje Europske unije, a dio njih na tom putu ide preko BiH', izjavio je Radiša Samardžija, predstojnik ureda ravnatelja Granične policije BiH, najavljujući kako će se o ovom problemu razgovarati 15. prosinca na posebnoj regionalnoj konferenciji koja će se održati u Sarajevu.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH Dragiša Mektić izjavio je kako u proteklih nekoliko mjeseci čak 80 posto ilegalnih imigranata koji se privremeno smještaju u Imigracijsko središte kod Sarajeva čine upravo državljani Afganistana.

'Iz Crne Gore u BiH pa dalje na zapad ide samo manja ruta, no i to je dovoljno da nam radi probleme', kazao je Mektić.

Pojasnio je kako su glavni pravci kojim Afganistanci pokušavaju stići u zapadnu Europu preko Italije ili Bugarske odnosno preko Srbije i Hrvatske.

Mektić tvrdi kako BiH trenutačno ima načina učinkovito se boriti s problemom imigranata iz Afganistana te podsjeća kako je ranije isti slučaj bio s Kurdima ili Palestincima. Upozorava međutim kako je najveći problem s Afganistancima to što ih nitko ne želi primiti kada ih se jednom uhvati, čak i kada je to pitanje jasno regulirano međudržavnim ugovorima o readmisiji.

Mektić pojašnjava kako Hrvatska imigrante iz Afganistana uredno vraća u BiH, a oni bi nakon toga trebali biti vraćeni u Crnu Goru preko koje su također prošli, no to funkcionira samo teorijski.

'S Crnom Gorom imamo mnogo problema. Oni traže dokaze materijalne prirode poput hotelskog računa da bi ih vratili u Crnu Goru', kaže ovaj dužnosnik.

Kazao je kako će upravo stoga na skupu 15. prosinca posebna pozornost biti posvećena rješavanju problema readmisije.