tehnološki hladni rat

Afera Huawei: Kina poziva SAD da ispravi pogrešne poteze

23.05.2019 u 16:46

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak poručila da SAD mora ispraviti svoje "pogrešne poteze" da bi se trgovinski pregovori mogli nastaviti nakon što je američki predsjednik Donald Trump stavio Huawei na crni popis, nanijevši mu udarac koji je potresao svjetski opskrbni lanac i srušio vrijednost dionica tvrtke jer investitori strahuju od tehnološkog Hladnog rata.

Japanski konglomerat Panasonic Corp pridružio se sve većem popisu globalnih tvrtke koje su odlučile raskinuti suradnju s Huaweijem, drugim najvećim svjetskim dobavljačem pametnih telefona i najvećim proizvođačem telekomunikacijske opreme, kazavši da je obustavio isporuku nekih komponenti.

Dan prije, britanski proizvođač čipova ARM objavio je da je prekinuo suradnju s Huaweijem u skladu s američkom blokadom, što bi kineskoj tvrtki moglo otežati proizvodnju novih čipova za pametne telefone. Huawei koristi ARM-ove nacrte da dizajn procesora koji pokreću njegove pametne telefone.

"Ako SAD želi nastaviti trgovinske pregovore, trebali bi biti iskreni i ispraviti svoje pogrešne poteze. Pregovori se mogu nastaviti samo na osnovi jednakosti i uzajamnog poštovanja", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng. "Pozorno ćemo pratiti razvoj situacije s tim u vezi i pripremiti potrebne odgovore", rekao je.

SAD optužuje Huawei da radi za kinesku vladu i da ugrožava američku nacionalnu sigurnost, što kineska tvrtka niječe.

Trumpova administracija ovaj je tjedan malo ublažila stajalište odobrivši Huaweiju dozvolu da kupuje američku robu do 19. kolovoza kako bi se minimalizirala šteta za korisnike.

Japanska Toshiba objavila je da je nastavila slati neku robu Huaweiju nakon što ih je privremeno bila suspendirala kako bi provjerila sadrže li američke komponente.

"Svjedoci smo potencijalnog rekonfiguriranja globalne trgovine kakvu poznajemo od Drugog svjetskog rata... investitori bi trebali početi razmišljati o tome koliko su im portfelji osjetljivi na šokove u globalnom opskrbnom lancu", poručio je Peter Garnry iz Saxo Banka, voditelj odjela za investicijske strategije, u noti pod naslovom "Jeste li spremni za tehnološki Hladni rat?"

Zadnji krug trgovinskih pregovora SAD-a i Kine završio je 10. svibnja, na dan kada je Trump ponovno povisio carine na kinesku robu vrijednu 200 milijarda dolara i najavio podizanje carina na cjelokupan kineski uvoz.

Kina je uzvratila carinama na uvoz iz SAD-a, no sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat na višu razinu.