SKUPŠTINA O DOKAPITALIZACIJI

Adris povećava udjel u Croatia osiguranju na 60 posto

13.03.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Skupština Croatia osiguranja održat će se 22. travnja, a dioničari će na skupštini uz ostalo odlučivati i o dokapitalizaciji od strane Adris grupe, o izmjeni Statuta te o izboru pet novih članova Nadzornog odbora, najavljeno je u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi

Prema prijedlogu, u Nadzorni odbor Croatia osiguranja bili bi izabrani predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović, član Uprave Adrisa Plinio Cuccurin, direktor pravnih poslova Adrisa Robert Škopac, rovinjski poduzetnik Branko Zec te izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Josip Tica

Adris grupa je 6. veljače s državom potpisala ugovor o kupoprodaji dionica u Croatia osiguranju, kojim od države kupuje 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, što će platiti 905 milijuna kuna, te se obvezala na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna

Prema pozivu za glavnu skupštinu, temeljni kapital Croatia osiguranja povećao bi se izdavanjem 113.349 novih redovnih dionica, nominale 1.400 kuna, odnosno ukupno 158,7 milijuna kuna, a izdale bi se za iznos od 7.412,25 kuna po dionici, odnosno Adris grupa bi za njih uplatila ukupno 840,17 milijuna kuna

Time bi se temeljni kapital Croatia osiguranja sa 442,9 milijuna kuna povećao za 158,7 milijuna kuna (ukupan iznos izdanih dionica po nominalnoj cijeni), na 601,57 milijuna kuna.

Temeljni kapital, kako se navodi, povećava se radi ostvarivanja strateških ciljeva i poslovnih planova Croatia osiguranja.

Dioničari bi na glavnoj skupštini trebali donijeti i odluke kojima bi se isključilo pravo prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica, a u korist Adris grupe.

Predloženom odlukom o povećanju temeljnog kapitala, Adris grupa bi nove redovne dionice uplatila u roku od 150 dana od donošenja odluke na skupštini.

Nakon dokapitalizacije Adris grupa bi u Croatia osiguranju imala 60 posto vlasništva, dok bi državi ostao udio od 28 posto.

Dioničarima su za skupštinu predložene i izmjene, odnosno novi Statut Croatia osiguranja, kojim se reguliraju i tijela upravljanja društva, kao i prava države na određeni broj članova Nadzornog odbora ovisno o njenom udjelu u Croatia osiguranju te odredbe o donošenju nekih strateških odluka.

Tako bi Nadzorni odbor imao sedam članova, a država bi sve dok drži najmanje 25 posto plus jednu redovnu dionicu Croatia osiguranja imala pravo na izravno imenovanje dva člana tog tijela. Dok država ima najmanje 10 posto redovnih dionica, imala bi pravo na izravno imenovanje jednog člana Nadzornog odbora.

Jednog bi člana Nadzornog odbora imenovalo radničko vijeće, odnosno radnici na neposrednim i tajnim izborima.

Nadzorni bi odbor uz ostalo imenovao i opozivao članove Uprave, a odlukom bi odredio i njihov broj. Statut, naime, predviđa da Uprava Croatia osiguranja ima najmanje tri, a najviše sedam članova, od kojih je jedan predsjednik Uprave.

Statutom se precizira i za koje je poslovne odluke, odnosno akte Uprave potrebna suglasnost većine članova Nadzornog odbora, kao i odluke za koje bi bila potrebno šest od sedam glasova članova tog tijela, a takva većina bi primjerice bila potrebna i za davanje suglasnosti Upravi za namjensku i razvojnu upotrebu sredstava iz dokapitalizacije za stjecanje bilo kakvih dionica, poslovnih udjela ili bilo kojih drugih oblika vlasničkog sudjelovanja u društvima za osiguranje u Hrvatskoj ili regiji (BiH, Crna Gora Kosovo, Makedonija i Srbija).