bez kiretaže

Abortivne pilule dobile zeleno svjetlo: Pitali smo ginekologe za prednosti i rizike

18.03.2019 u 19:02

Bionic
Reading

Nakon zelenog svjetla Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), a lani i tabletu Mispregnol 400 (misoprostolum), na hrvatskom je tržištu dostupna ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus, odnosno neinvazivnu metodu prekida neželjene trudnoće ili pobačaja u slučaju patološke trudnoće, a kao alternativa kirurškom obavljanju pobačaja

HALMED je ovoga siječnja odobrio lijek Mifegyne 200, koji sadrži djelatnu tvar mifepriston, a njegova primjena dopuštena je i moguća samo u zdravstvenim ustanovama poput bolnica ili poliklinika. Lijek se, kako su iz HALMED-a odgovorili na upit tportala, primjenjuje u 'prisutnosti liječnika ili člana njegovog/njezinog zdravstvenog osoblja'. Tablete su odobrene isključivo, kako dodaju, za primjenu uz liječnički nadzor.

U Hrvatskoj je već nešto ranije odobren i u prometu se nalazi lijek Mispregnol 400, koji sadrži mizoprostol.

'Lijek mifepriston je, između ostalog, u kombinaciji s lijekom mizoprostolom indiciran za medikamentozni prekid intrauterine trudnoće', navode u odgovoru tportalu iz HALMED-a, napominjući kako se oba lijeka primjenjuju isključivo uz nadzor liječnika.

'Samo uz primjenu u strogo kontroliranim uvjetima tableta je dobra jer se potencijalno izbjegava kiretaža. U više od 50 posto slučajeva dolazi do spontanog kompletnog pobačaja pa ženu ne treba kiretirati, a to je jako bitno jer kod svake kiretaže dolazi do određenog stupnja oštećenja endometrija, unutarnjeg sloja maternice', objašnjava ginekolog Mićo Rosso, vlasnik osječke Poliklinike Rosso.

Lijek se, dodaje Rosso, daje uz dozvolu Ministarstva zdravstva pa ga još nemaju sve, nego samo određene zdravstvene ustanove.

Odobrenjem HALMED-a pacijenticama se nudi mogućnost izbora u slučaju da se odluče za prekid trudnoće između medikamentoznog i kirurškog prekida do desetog tjedna trudnoće, odgovara tportalu doc. dr. sc. Andrijana Müller, predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

'Mifepriston je antihormon koji djeluje tako što blokira učinak progesterona, hormona koji je ključan za održavanje trudnoće. Primjena lijeka izaziva kontrakcije maternice i krvarenje te izbacivanje ploda iz maternice', dodaje Müller, napominjući kako bi upotreba lijeka trebala biti pod strogim nadzorom i kontrolom nadležnih medicinskih ustanova, uz detaljno provedeno savjetovanje i nadzor pacijentica koje se odluče za takav prekid trudnoće.

  • +33
KBC Osijek Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX