bez kiretaže

Abortivne pilule dobile zeleno svjetlo: Pitali smo ginekologe za prednosti i rizike

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 18.03.2019 19:02
  • Objavljeno 18.03.2019 u 19:02
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon zelenog svjetla Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), a lani i tabletu Mispregnol 400 (misoprostolum), na hrvatskom je tržištu dostupna ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus, odnosno neinvazivnu metodu prekida neželjene trudnoće ili pobačaja u slučaju patološke trudnoće, a kao alternativa kirurškom obavljanju pobačaja

HALMED je ovoga siječnja odobrio lijek Mifegyne 200, koji sadrži djelatnu tvar mifepriston, a njegova primjena dopuštena je i moguća samo u zdravstvenim ustanovama poput bolnica ili poliklinika. Lijek se, kako su iz HALMED-a odgovorili na upit tportala, primjenjuje u 'prisutnosti liječnika ili člana njegovog/njezinog zdravstvenog osoblja'. Tablete su odobrene isključivo, kako dodaju, za primjenu uz liječnički nadzor.

U Hrvatskoj je već nešto ranije odobren i u prometu se nalazi lijek Mispregnol 400, koji sadrži mizoprostol.

'Lijek mifepriston je, između ostalog, u kombinaciji s lijekom mizoprostolom indiciran za medikamentozni prekid intrauterine trudnoće', navode u odgovoru tportalu iz HALMED-a, napominjući kako se oba lijeka primjenjuju isključivo uz nadzor liječnika.

'Samo uz primjenu u strogo kontroliranim uvjetima tableta je dobra jer se potencijalno izbjegava kiretaža. U više od 50 posto slučajeva dolazi do spontanog kompletnog pobačaja pa ženu ne treba kiretirati, a to je jako bitno jer kod svake kiretaže dolazi do određenog stupnja oštećenja endometrija, unutarnjeg sloja maternice', objašnjava ginekolog Mićo Rosso, vlasnik osječke Poliklinike Rosso.

Mićo Rosso: Samo uz primjenu u strogo kontroliranim uvjetima tableta je dobra jer se potencijalno izbjegava kiretaža

Mićo Rosso: Samo uz primjenu u strogo kontroliranim uvjetima tableta je dobra jer se potencijalno izbjegava kiretaža

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Lijek se, dodaje Rosso, daje uz dozvolu Ministarstva zdravstva pa ga još nemaju sve, nego samo određene zdravstvene ustanove.

Odobrenjem HALMED-a pacijenticama se nudi mogućnost izbora u slučaju da se odluče za prekid trudnoće između medikamentoznog i kirurškog prekida do desetog tjedna trudnoće, odgovara tportalu doc. dr. sc. Andrijana Müller, predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

'Mifepriston je antihormon koji djeluje tako što blokira učinak progesterona, hormona koji je ključan za održavanje trudnoće. Primjena lijeka izaziva kontrakcije maternice i krvarenje te izbacivanje ploda iz maternice', dodaje Müller, napominjući kako bi upotreba lijeka trebala biti pod strogim nadzorom i kontrolom nadležnih medicinskih ustanova, uz detaljno provedeno savjetovanje i nadzor pacijentica koje se odluče za takav prekid trudnoće.

  • +33
  • +30

KBC Osijek

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!