antifašistička borba

79. godišnjica oslobođenja: Split nikad nije bio na tamnoj strani povijesti

26.10.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Svečano obilježavanje 79. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma upriličeno je u četvrtak u Galeriji umjetnina uz poruku da su građani Splita sudjelujući u antifašističkoj borbi bili na pravoj strani povijesti

"Građani Splita i Dalmacije nikad nisu bili na tamnoj strani povijesti," istaknuo je splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, ustvrdivši da su građani Splita i Dalmacije svakom okupatoru i tiraninu rekli "ne".

Ivošević je odbacio tumačenja u javnosti da je Split grad u kojem se prizivaju "neki režimi" i u kojem se događa revizionizam ispisivanjem neprikladnih poruka po zidovima.

"Ne bih rekao da je Split takav, Split je pitom i topao grad a zahvaljujući digitalizaciji svaka polupismena osoba ispisivanjem poruka po zidu može doći u medije i postati nacionalna vijest", rekao je.

Za 79. obljetnicu je tradicionalno na štandarcu podignuta hrvatska zastava, a na ploči je uklesan datum oslobođenja Splita od fašizma "26.10.1944. godine", što je po riječima Ivoševića simbolička gesta.

Član predsjedništva Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita Josip Milat prozvao je HDZ da zanemaruje antifašizam.

"Više od 18.000 građana Splita, što je bila gotovo polovica stanovnika, bilo je uključeno u narodnooslobodilački pokret ali članove HDZ-a i njima bliskih stranaka ove činjenice ne zanimaju, za njih se oslobođenje Splita od naci-fašističkih okupatora nije ni dogodilo. Za njih je Split još uvijek pod okupacijom", kazao je Milat.

Zoran Radman iz udruge Veterana domovinskog rata i antifašista (VeDRA) istaknuo je da se osjećaju posljedice revizionizma sa srušenim spomenicima, eliminiranjem knjiga iz knjižnica, brisanjem imena ulica i trgova koji podsjećaju na antifašistički pokret, te ustaškim grafitima.

"Jedino je splitska gradska vlast upisivanjem datuma oslobođenja Splita na štandarac i brisanjem 'Za dom spremni' s HOS-ovog spomenika u Boškovićevoj ulici pokazala privrženost antifašističkim vrijednostima," rekao je Radman..

Obilježavanje 79. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma organizirali su Grada Splita, Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista.

Vijence na groblju Lovrinac, na Narodnom trgu i na Spomen ploču osloboditeljima grada položila su i izaslanstva HRM--a, splitsko-dalmatinske policije i županije.