NEVOLJENI BENEDIKT

43 posto Francuza želi Papinu ostavku

23.03.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Čak 43 posto francuskih katolika želi da papa Benedikt XVI odstupi s dužnosti ili ode u mirovinu, pokazala je anketa koju je objavio Le Journal du Dimanche

Istraživanje je provedeno nakon Papine izjave da korištenje prezervativa ne pomaže u borbi protiv side u Africi, već pogoršava ovu bolest. Ta izjava je izazvala oštre reakcije političara i javnosti u Francuskoj, ali i šire.

Veliki broj Francuza, a među njima značajan broj katolika, smatra da je Papa u neskladu s vremenom i da doprinosi podjelama unutar Crkve.

Vatikan se protivi svakom obliku kontracepcije i propovijeda apstinenciju kao način borbe protiv side, ali 49 posto katolika smatra da Papa loše brani njihove vrijednosti.

Na pitanje treba li se Katolička crkva prilagoditi promjenama u društvu i običajima, najveći broj francuskih katolika je odgovorio pozitivno, posebno kad je posrijedi kontracepcija.

Naime, oko 85 posto ispitanika (među kojima je 75 posto vjernika) želi da Papa šalje drukčije poruke vjernicima kad je u pitanju kontracepcija. Istodobno, njih 83 posto smatra da treba promijeniti stajalište prema pobačaju, kojem se Crkva protivi čak i u terapeutske svrhe. 77 posto Francuza želi liberalniji stav crkve prema ponovnoj udaji i ženidbi, a 69 posto želi promjenu kad je riječ o homoseksualnosti.