AFGANISTANSKA STVARNOST

40 mrtvih u samoubilačkom napadu na banku

20.02.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Broj poginulih u subotnjem samoubilačkom napadu na banku na istoku Afganistana povećao se najmanje 40, što taj napad čini najsmrtonosnijim u posljednjih osam mjeseci u Afganistanu i najtežim pobunjeničkim napadom u pokrajini Nangraharu uopće

Sedmorica napadača i bombaša samoubojica, odjeveni u odore pogranične policije, napali su ured privatne Kabulbanke u Džalalabadu započevši bitku koja je trajala najmanje sedam sati.

Po posljednjim podacima od subote broj poginulih u napadu bio je 18, no u nedjelju je guverner pokrajine Gul Aga Šerzai rekao da je ubijeno 40 osoba, od kojih su mnogi afganistanski policajci i vojnici. Ranjeno je 70 ljudi.

Tu su banku pobunjenici za metu izabrali jer se preko nje isplaćuju plaće pripadnicima afganistanskih snaga sigurnosti. Među poginulima bilo je civila i zaposlenika banke, rekli su dužnosnici i svjedoci.

Šerzai je u subotu rekao da se troje bombaša samoubojica raznijelo u banci dok su četvoricu ostalih napadača ubile snage sigurnosti.

Posljednji podaci o broju žrtava taj napad čine najsmrtonosnijim napadom pobunjenika od lipnja 2010. godine i najtežim pobunjeničkim napadom u pokrajini Nangarhar. Džalalabad je njezin glavni grad.

U poruci agenciji Reuters odgovornost za napad preuzeo je talibanski glasnogovornik.