DUŽNI DALMATINCI

15 očeva u zatvoru zbog neplaćene alimentacije

Bionic
Reading

Sudovi za mladež općinskih sudova u Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku su od 2008. pa do konca prvog kvartala ove godine zaprimili ukupno 387 novih optužnih prijedloga podnesenih zbog povrede dužnosti uzdržavanja djeteta, a čak 15 očeva je odslužilo zatvorske kazne, piše Slobodna Dalmacija

Od 195 novozaprimljenih slučajeva od 2008. u Splitu, dosad je presuđeno u njih tek 32, jer se u razdoblju od 2008. godine paralelno riješilo 120 predmeta iz prijašnjih godina. Samo u dva slučaja su očevi završili iza rešetaka, od čega je jedan dospio na Bilice jer nije isplatio djetetu dosuđeni iznos, dok je u drugom slučaju Županijski sud nakon žalbe preinačio uvjetnu osudu na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci zbog neplaćenih 122.000 kuna. Broj djece čiji samohrani roditelji moraju sudskim putem utjerivati novac za njihovo uzdržavanje najviše raste u Zadru.

Od 31 predmeta iz 2008. godine, neriješen je ostao samo jedan, dok je od 34 zaprimljena u prošloj godini riješeno njih 29. Do kraja travnja ove godine taj sud je zaprimio još 18 novih predmeta, a presudio ih 16.

Prema podacima Slobodne Dalmacije, među zadarskim utuženim neplatišama nema nijedne majke. Iako mahom izriču uvjetne kazne, 2008. godine su u postupku izrekli jednu zatvorsku, a od šest uloženih zahtjeva za opoziv uvjetne osude, dvojica su očeva poslana u zatvor. Prošle godine je taj broj narastao, pa je čak za šestoricu očeva opozvan uvjet, kazao je predsjednik Kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Kako splitski dnevnik doznaje od sutkinje Meline Gulin Pavlaković, glasnogovornice Općinskog suda u Šibeniku, 2008. godine su zaprimili 25 optužnih prijedloga, a riješili njih 20. Na šibensku optuženičku klupu sjela je i jedna majka. Od početka 2008. godine je na šibenskom sudu samo u dva predmeta otac završio iza rešetaka, i to na temelju opozivanja uvjetne osude.

U Dubrovniku pak dosad još nisu presudom slali u zatvor neplatiše alimentacije, doznaje se od predsjednika Općinskog suda Ante Kačića, a pretprošle godine su opozvana dva uvjeta. Dok su u 2008. godini na sudu bili sve redom očevi, njih 21, u prošloj je godini među optuženima bila i jedna majka.