SA ILI BEZ HDZ-A

10. ožujka početak uspostave vlasti u FBiH

03.03.2011 u 18:09

Bionic
Reading

Proces uspostave vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine a time i u državi BiH počet će 10. ožujka, a HDZ BiH i HDZ 1990. do tada mogu odlučiti hoće li u tome sudjelovati ili ne, izjavio je u četvrtak u Sarajevu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija.

Nakon sjednice predsjedništva SDP-a, koje je u Sarajevu razmatralo stanje u državi te rezultate dosadašnjih pregovora o provedbi rezultata izbora iz listopada 2010. godine, Lagumdžija je novinarima kazao kako je stranački vrh jednoglasno zaključio da se uspostava vlasti više ne može odgađati.

'Mi moramo izbjeći pravni vakuum koji bi generirao kaos s nesagledivim posljedicama', kazao je Lagumdžija podsjećajući kako 31. ožujka istječe krajnji rok do kojega mora biti usvojen proračun Federacije BiH bez čega nije moguće financirati niti jednu federalnu instituciju ili isplatiti plaće proračunskim korisnicima.

Za 10. ožujka predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u starom sazivu Stjepan Krešić sazvao je konstituirajuću sjednicu tog tijela u novom sazivu, a Lagumdžija je pojasnio kako je odlučeno da se SDP i njegovi koalicijski partneri odazovu tom pozivu.

Dom naroda po federalnom ustavu ima velike ovlasti jer imenuje predsjednika i dopredsjednike entiteta koji onda imenuju mandatara za sastav nove vlade.

Svoje zastupnike u tom tijelu do sada su imenovale skupštine šest od deset županija, a u četiri županije u kojima su većinu osvojila dva HDZ-a taj proces je blokiran čime se želi utjecati na konačni dogovor o vladajućoj većini.

Lagumdžija je potvrdio kako se s predstavnicima dva HDZ-a neprestano razgovara, no problem je u činjenici da te stranke žele za sebe sva mjesta u izvršnoj vlasti koja bi pripadala hrvatskim predstavnicima.

'Na razini države oni za sebe traže sva mjesta a na razini Federacije BiH spremni su dati tek jedno hrvatsko ministarsko mjesto SDP-u i ostalim koalicijskim partnerima', pojasnio je Lagumdžija.

Istaknuo je kako za njegovu stranku pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH više nije sporna odnosno da to mjesto može pripasti onome koga predlože dva HDZ-a.

Dodao je kako su SDP i njegovi koalicijski partneri kao na maksimum ustupaka za dva HDZ-a pripravni podijeliti pozicije na temelju razmjerne zastupljenosti u tijelima zakonodavne vlasti. 'Ovo je ta tanka crvena crta ispod koje sve može, ali bez SDP-a', kazao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje misli li da vlast uopće može funkcionirati bez sudjelovanja dva HDZ-a Lagumdžija je kazao kako je svjestan da će to 'u početku ići teško, no kasnije bi bilo lakše'. 'Veći bi problem ipak bio da nemamo nikakvu vlast', konstatirao je Lagumdžija.