debitna kartica pod kontrolom

Znate li na što vam djeca troše novac? Ova aplikacija ima odgovor

11.05.2017 u 07:54

Bionic
Reading

Startup Current želi uvesti i tinejdžere u svijet bez papirnatog novca uz maksimalnu roditeljsku kontrolu. Current je osmislio Visa debitnu karticu za mlade, koju mogu koristiti za kupovinu baš kao i svaku normalnu karticu. Međutim, sredstva na kartici pomno mogu pratiti roditelji - i to kroz mobilnu aplikaciju

Riječ je o vrlo zgodnoj ideji, u sklopu koje se mladi mogu naučiti sigurno upravljati novcem kojeg imaju, štedjeti, ali i više od toga. Current mobilna aplikacija pored praćenja potrošnje omogućuje roditeljima i stvaranje zadaća za djecu uz naravno - novčane nagrade za ispunjenje tih zadaća. Tu je i mogućnost blokiranja potrošnje za određene kategorije proizvoda i lokacije (kladionice, kafići i sl.).

Uglavnom, klince je moguće pripremiti za život s financijama na kudikamo bolji način od tradicionalnog prikupljanja papirnatog novca i novčića u kasice-prasice i staklenke.

'Radio sam na Wall Streetu 17 godina kao trgovac i menadžer. Sada, kao otac, želim izraditi nešto uz financijsku disciplinu koja bi pomogla mojoj djeci', izjavio je osnivač mlade tvrtke Current, Stuart Sopp.

Mobilna aplikacija radi na platformama iOS i Android, no stvari su još uvijek u povojima. Current je stoga dostupan samo u SAD-u, iako Sopp navodi kako planiraju širenje na više tržišta. Glavnu riječ u priči vode banke, koje moraju omogućiti ovakvo što, a tu je još jedna sitnica - Current nije besplatan. 

U sklopu pretplate, korištenje njihove kartice košta između dva i pet dolara mjesečno, ovisno o tom na koliki period se sklapa ugovor. 

Ideja nije potpuno nova, u posljednje vrijeme je nikao niz različitih tvrtki koje nude sličnu stvar. Primjer iz Velike Britanije je Osper, a cijena korištenja njihove kartice je slična (dvije funte mjesečno uz godišnje plaćanje). Zapravo, samo je pitanje vremena kada će i same banke ponuditi ovu opciju za najmlađe. 

TechCrunch