POSTANITE ZNALAC

Znate li i ove trikove na Facebooku? Ne? Pa naučite ih!

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 02.05.2016 08:26
  • Objavljeno 02.05.2016 u 08:26
djevojka mobitel

djevojka mobitel

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kako napraviti megaveliku objavu, otkriti gdje su svi dostupni emotikoni, učiniti Facebook sigurniji, pa čak i odrediti tko će ga naslijediti. Sve to, i još ponešto, možete naučiti nastavite li čitati

Facebook se prometnuo u najveći i najvažniji digitalni trg današnjice. To će biti, izvjesno je, još neko vrijeme. Kako je ujedno i magnet za neke od najtalentiranijih softveraša, nije čudno što se može pohvaliti jednim od najsloženijih webova na svijetu, po mogućnostima prilagodbe korisniku ravnopravnom brojnim samostalnim aplikacijama.

Evo nekoliko mogućnosti koje vam Facebook nudi, a za koje vjerojatno niste znali.


Otkrijte tajne emotikone

Sve emotikone koje obično koristimo vjerojatno znate. No, jeste li upoznati s ovima?
(y) = palac gore, like
(^^^) = veliki bijeli morski pas
:|] = robot
:poop: = kad želite reći da je nešto s*****
<(") = pingvin (Pingvin!)

Možete ih koristiti na zidu, u chatu i komentarima. Imajte na umu kako se ne prikazuju uvijek najbolje na mobitelima. Kompletan katalog dostupnih emotikona naći ćete ovdje.

Napravite objavu koju je teško ignorirati
Imate za reći nešto važno, na što vrijedi potrošiti više od nekoliko rečenica i jedne slike? Ne morate imati vlastiti blog, upotrijebite Facebookovu značajku Note. Pomoću nje objavit ćete osobnu blog objavu na samom Facebooku, skupa s više fotografija. Ne morate znati kodirati u HTML-u.

Otvorite facebook.com/notes. Dočekat će vas objave ljudi koje pratite. Želite li napraviti svoju, kliknite na poveznicu +Write a Note u gornjem desnom kutu. Olakšajte dušu - i digitalni papir trpi sve. Tekst možete urediti, dodati joj naslovnu ilustraciju i podijeliti kao bilo koju objavu na Facebooku. Napustilo vas je nadahnuće prije no što ste završili? Možete ju spremiti i nastaviti kad vas muza ponovno posjeti.

Pohranite objave za čitanje kasnije
Note nije jedino što možete spremiti. Isto možete napraviti i s objavama vaših kontakata, tako da ne morate gubiti vrijeme pokušavajući ih pronaći ili se sjetiti kod koga ste ih na zidu vidjeli.

Do značajke Save for Later doći ćete ako kliknete na malu strjelicu u gornjem desnom kutu bilo koje objave i odaberete opciju Save. Poveznica ili video će se naći u mapi Saved, koja se nalazi u stupcu s lijeve strane.


Preuzmite sve što ste ikad objavili na Facebooku
Sve objave, fotografije, ilustracije, video zapise, poruke i brbljanja, sve što ste ikad napravili na Facebooku možete preuzeti i pohraniti na računalu ako otvorite Settings, pa General i kliknete na Download a copy of your Facebook data. Upute će vas voditi dalje.

Odaberite tko će naslijediti vaš korisnički račun
Svi ćemo jednoga dana napustiti ovaj svijet. Kako bi se pripremili za ovu neminovnost, možete Facebooku staviti do znanja tko bi trebao imati pristup vašem korisničkom računu u tom slučaju.

Koga god odredili, moći će ostaviti fiksnu objavu na vašem korisničkom profilu, odgovarati na nove zahtjeve za prijateljstvom ili osvježiti vaš profil. Neće imati pristup svim porukama osim ako im to izravno ne omogućite.

Kako bi uključili ovu opciju, otvorite Settings, pa Security i potom Legacy Contact, gdje ćete odabrati nekog od vaših kontakata na Facebooku. Možete i odabrati opciju brisanja korisničkog računa nakon smrti.

Učinite Facebook sigurnijim
Ne škodi dodati nekoliko dodatnih slojeva sigurnosti na bilo što online, pa tako ni na Facebook. Evo dva prijedloga:

1) Napravite odobrenje za logiranje
Ova postavka onemogućit će otvaranje vašeg korisničkog računa na Facebook u novom web pregledniku ukoliko ne unesete posebnu lozinku koja će biti poslana na vaš mobitel. Kako bi ju uključili, otvorite Settings, pa Security i potom Login Approvals. Dobit ćete probni kod kako bi poslali potvrdu.

2) Označite kontakte kojima vjerujete
Trusted Contacts su kontakti na Facebooku (njih tri do pet) kojima vjerujete dovoljno kako bi vam mogli pomoći u povratku nadzora nad korisničkim računom (u slučaju da ste, recimo, izgubili mobitel ili zaboravili lozinku). Kako bi ju uključili, otvorite Settings, pa Security i potom Trusted Contacts. Možete ih kasnije promijeniti.


Isključite obavijesti koje šalje Facebook Live
Ukoliko ne želite primati obavijesti o video prijenosu uživo, možete ih isključiti ako kliknete na strjelicu u padajućem izborniku obavijesti i odaberete Turn off notifications about live videos from... Drugi način kako to možete postići je da otvorite sam video i tamo isključite notifikacije (u gornjem desnom kutu).

Napravite popis onog što vas zanima
Interest Lists su Facebookova verzija Twitterovih popisa koja nudi uređenu kolekciju objava web odredišta, tvrtki ili pojedinaca koje pratite. Mogu biti privatne (za vas i nekoliko vaših prijatelja) ili javne.

Kako bi došli do njih, skrolajte do poveznice Interests u lijevom stupcu, zadržite kursor iznad zaglavlja i kliknite na more. Na idućoj stranici klikni te na dugme +Add Interests i dobit ćete opciju pretraživanja i praćenja drugih javno dostupnih popisa, kao i stvaranja vlastitog.

Dodajte javno dostupan sadržaj
Facebook omogućava dodavanje (embed) javno dostupnog sadržaja na vašu web stranicu. Kliknite na padajući meni u gornjem desnom kutu datoteke, pa na embed

Više:PC Mag

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!