za vaše dobro

Znanstveno dokazano: Deaktiviranje Facebooka pozitivno utječe na mentalno zdravlje

01.02.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Studija pod nazivom 'The Effective of Social Media' provedena je prošle godine i uključivala je 2844 korisnika Facebooka koji su platformu koristili više od 15 minuta dnevno.

Deaktiviranje Facebooka na samo četiri tjedna može dovesti do poboljšanja mentalnog zdravlja ljudi, pokazuje nova studija.

Naime, istraživači sa Sveučilišta u New Yorku i Sveučilišta Stanford proučavali su utjecaj napuštanja društvene mreže na njihovo ponašanje i stanje uma.

Studija pod nazivom 'The Effective of Social Media' provedena je prošle godine i uključivala je 2844 korisnika Facebooka koji su platformu koristili više od 15 minuta dnevno. Deaktivacija Facebooka među sudionicima rezultirala je povećanjem izvanmrežnih aktivnosti poput druženja s obitelji i prijateljima. Neki su se pak pohvalili da su dobili više vremena na gledanje televizije.

  • +5
Mark Zuckerberg se ne opterećuje odjećom Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Ustezanje od društvenih mreža pomoglo je i da se ispitanici i subjektivno osjećaju bolje. S druge strane (a uvijek postoji druga strana), osobe koje su se odrekle Facebooka bile su slabije informirane o aktualnim događajima.

Ispalo je da 'manje prate vijesti o politici i predsjedniku' te da su 'manje sposobni točno odgovoriti na pitanja o nedavnim događajima', ali je nejasno jesu li takvi bili i prije no što su se skinuli s Facebooka ili su postali takvi nakon napuštanja društvene mreže.

Istraživači su također otkrili kako je veća vjreojatnost da se ljudi koji su deaktivirali svoje račune više nikad ne vrate na Facebook ili trajno smanje upotrebu aplikacije nakon eksperimenta.

'Naša studija nudi dosad najveće eksperimentalne dokaze o načinu na koji Facebook utječe na korisnike', napisali su autori. 'Deaktivacija računa potaknula ih je da dobro razmisle o pozitivnim i negativnim utjecajima Facebooka na njihove živote.'

U Facebooku nisu bili pretjerano rječiti kad su ih zatražili za komentar. U izjavi za The Washington Post njihov je glasnogovornik tek rekao kako Facebookovi timovi rade na poticanju smislenih veza preko platforme.

'Ovo je samo jedna studija mnogih na ovu temu i treba je razmotriti na taj način', kazali su iz Facebooka.