AMBICIOZNI PLANOVI

Znanstvenici traže megamisiju kako bi na Marsu pronašli drevne znakove života

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 01.11.2018 16:47
  • Objavljeno 01.11.2018 u 16:47
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Novi, još neimenovani rover trebao bi prijeći više kilometara nego danas najnaprednije NASA-ino vozilo. Prikupljene uzorke prvo bi slao u orbitu, pa potom na Zemlju

Američki svemirski znanstvenici pozvali su američku svemirsku agenciju NASA-u na smioniji pristup istraživanju Marsa kako bi njihovo novo robotsko vozilo (rover), koji bi se prema tom planetu trebao uputiti 2020. godine, moglo posjetiti maksimalan broj lokacija i tako povećati izglede za otkrivanje drevnih znakova života.

Tako prikupljeni uzorci stijenja, u kojima bi mogli biti fosili, potom bi bili pohranjeni u spremištima na površini Marsa kako bi ih se za koju godinu pokupilo i vratilo na Zemlju putem složenog niza robotskih misija koje će koštati više od deset milijardi američkih dolara.

ASTRONOMIJA

Ovi bizarni vanzemaljski svjetovi drukčiji su od svega što ste dosad vidjeli

Pogledaj galeriju
9

Za taj novac znanstvena zajednica želi imati najjače moguće izglede za pronalazak ostataka drevnog života na Marsu. No, svjesni su kako bi to gurnulo rovera do krajnjih granica mogućnosti.

Mars danas gotovo pa nema atmosferu i tekuću vodu, a površina mu je pod udarom jake radijacije. Zbog toga znanstvenici procjenjuju kako su izgledi kako na površini ima života praktično nepostojeći. Stoga su fokusirani na otkrivanje odgovora na pitanje je li života na Marsu bilo ikad prije.

Stijene možda kriju tajnu drevnog života

Točnije, zanima ih stijenje nastalo u vodenom okruženju prije više milijardi godina, kad je Mars bio sličniji Zemlji. U tom stijenju mogli bi biti sačuvani ostaci života koji je mogao bujati na Marsu prije no što je njegova atmosfera nestala, a voda s površine isparila.

  • +17
  • +14

Mars je čudno i divno mjesto

Izvor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona / Autor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

To će biti zadaća novog, još uvijek neimenovanog rovera: bušiti sedimente na tri lokacije koje su međusobno blizu (krater Jezero, Northeast Syrtis i Midway), prikupljati uzorke i postaviti ih u testne epruvete koje će potom pohraniti u više spremišta.

Od Jezera i Midwaya se najviše očekuje, ali te su dvije lokacije su udaljene 27,3 kilometra jedna od druge. Trenutno najnapredniji robotski rover Curiosity prešao je tek nešto manje od 20 kilometara od 2012. godine, kada je sletio.

Oko 2026. u NASA-i planiraju u svemir odaslati još jednu misiju koja bi na Mars ponijela opremu za lansiranje raketa i novo vozilo Fetch Rover, koje bi trebalo pokupiti spremišta s uzorcima i staviti ih u raketu. Ona bi se potom trebala vinuti u orbitu te tamo predati teret letjelici koja će ih ponijeti do Zemlje. U planu je stroga karantena za uzorke, piše Guardian.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!