kisik u kamenju

Senzacionalno otkriće: Na Marsu možda postoji život, samo ne na površini

23.10.2018 u 14:48

Bionic
Reading

Znanstvenici su do najnovijeg zaključka došli nakon otkrića podzemnih jezera i kisika u marsovskom kamenju

Na Marsu, prema svemu sudeći, zbilja ima kisika, premda ne u obliku na koji smo navikli na Zemlji, već ispod površine gdje možda čak i postoji život, piše u radu objavljenom u Nature Geoscienceu.

Znanstveni tim iz NASA-e analizirao je otkriće rovera Curiosity koji je 2016. na površini pronašao oksidirano kamenje. Ovome doprinosi i otkriće slanih podzemnih jezera koja sugeriraju da dobar stari H2O i dalje kola Crvenim planetom. Prisutnost kisika na kamenju i mogućnost postojanja kisika pod površinom znanstvenicima nalaže ideju da negdje pod ozračenom površinom zbilja postoji neka razina života.

Ne očekujte vanzemaljsku civilizaciju

'Pronašli smo nešto vrlo iznenađujuće: slana voda može postojati na nekoliko različitih mjesta na Marsu' rekao je Vlada Stamenković, znanstvenik iz Laboratorija za raketni pogon u intervjuu za Popular Mechanics. 'Ona omogućava aerobno disanje mikrobima i spužvama koje spadaju među najjednostavnije vrste životinja.'

Otkrića, tim rečeno, sugeriraju da bi potraga za podzemnim slanim jezerima mogla polučiti otkrićem života. 'Kisik je na Marsu važniji nego što mnogi misle - on nam omogućava da na sasvim drukčiji način gledamo na taj planet' zaključio je Stamenković.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju