IZBJEGNITE IH

Radite li i vi ove pogreške s blenderom?

10.08.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Kada koristite blender i slične aparate, možda ne razmišljate o malim trikovima zbog kojih će hrana biti još bolje obrađena

Da biste izvukli najbolje iz raznih aparata za miksanje i na kraju imali ukusnije jelo ili slasticu, morate znati nekoliko pravila o njihovu korištenju.

Suhi sastojci nikada ne smiju ići u posudu prije tekućih. Osim što će se djelomično zalijepiti za dno, neće se dobro pomiješati s tekućinom na vrhu. Dakle, uvijek morate staviti prvo tekuće sastojke, a zatim dodavati suhe.


Tek kuhane i vrele sastojke ne biste smjeli miksati poklopljene jer će se od pare stvoriti dodatna tekućina. Za osjetljive recepte i par kapi vode može promijeniti teksturu pa na kraju nećete imati kvalitetno jelo ili slasticu.

Na blenderima i sličnim aparatima obično postoji gumb kojim možete kontrolirati duljinu miksanja, odnosno čim ga pustite, blender prestaje raditi. Taj je gumb idealan jer tako možete primjerice sjeckati povrće samo nekoliko sekundi, dovoljno da ga previše ne usitnite ako to recept zahtijeva. Mnogi ga uopće ne koriste jer nemaju tu naviku.

Sharon Franke, stručnjakinja za kuhinjske aparate, naglašava da je bitno barem jednom stati s miksanjem ili sjeckanjem i žlicom promiješati sastojke ako se neki komadi nisu odlijepili od posude.

I na kraju, jako je važno da svaki aparat detaljno očistite odnosno operete. Ostaci hrane koji ostanu u sitnim utorima opasni su za zdravlje. Samu posudu možete najlakše oprati ako u nju stavite malo vode i kap deterdženta za pranje pa uključite blender. Zatim ga još operite ručno i dobro isperite toplom vodom.