SPAS OD NAPASTI

'Zmaj' koji vas skriva od komaraca

25.07.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Komarci nas pronalaze tako što nanjuše ugljični dioksid koji ispuštamo iz tijela. Upravo na to računaju tvorci Kite Patcha, male neotrovne naljepnice koju prikačite na odjeću i učinite se nevidljivim za leteće krvopije do 48 sati

Istina, prepoznaju nas i po dahu, koži te znoju. No glavni orijentir im je miris ugljika.

Kite Patch razvili su Grey Frandsen, Michelle Brown i Torrey Tayanaka iz tvrtke Olfactor Laboratories, temeljem otkrića znanstvenika Anandasankara Raya i njegovih kolega na Sveučilištu California Riverside, a koji su 2011. objavili rad u kojem su otkrili koje su to kemikalije što navedu komarce na krivi put, blokiraju im mogućnost otkrivanja CO ili toliko 'nabriju' senzore kojima ga otkrivaju da ih potpuno zbune.

U projektu, za koji trenutno traže financijsku podršku na platformi za crowdfunding Indiegogo, tim želi testirati svoj proizvod na terenu u Ugandi, u kojoj bi istovremeno pružio više od milijun sati zaštite obiteljima s visokim brojem zabilježenih slučajeva malarije, kako bi ga optimizirali za globalnu distribuciju i pripremili za ishođenje potrebnih dozvola.

Mogli bi svratiti i kod nas, u Slavoniju.

Pogledajte video: