KRATKI OSVRT

Zenfone 3 Zoom: Je li ovo smartfon s najboljom baterijom?

30.05.2017 u 12:59

Bionic
Reading

Asusov Zenfone 3 Zoom možda nije najmoćniji telefon na tržištu, no nekoliko 'posuđenih' ideja i nepretenciozni dizajn čine ga puno boljim nego što se čini na papiru

Ideja izrade telefona koji može izdržati pet dana bez spajanja na punjač možda je ostala družiti se s Nokijom 3310 koju koristi vaša baka, no to ne znači da se za takvim vremenima ne smije maštati. Većina pametnih telefona ovih dana ima toliko moćne komponente da litij-ionske baterije koje trpaju pod minimalistička kućišta rijetko kada mogu preživjeti dulje od jednog dana.

Tajvanski proizvođač Asus nedavno je predstavio Zenfone 3 Zoom, telefon srednje klase koji se ne nastoji prodati kao najbolja stvar na planeti, već korisniku ponuditi ugodno iskustvo kombinirano sa vrlo izdržljivom baterijom. Tim rečeno, za početak valja napomenuti kako se radi o uređaju s litij-ionskom ćelijom od 5000 mAh strpanoj u kućište nešto veće od iPhonea 7 Plus.

Performanse, očekivano, ne sežu tako daleko kao one kod Appleovog flagship uređaja, no ono što ga čini posebnim je nepretencioznost. Riječ je o smartfonu koji zbog pažljivo izabranih komponenti korisniku nudi zapanjujući dug radni vijek između dva punjenja. Uz Qualcommov Snapdragon 625 čip podržan sa 3GB of RAM, Zenfone 3 Zoom može izdržati čak tri dana između dva punjenja.

Loša strana priče je zastarjeli operativni sustav koji Asus po tradiciji ne planira ažurirati 'ako baš ne mora', osjetljivost na ogrebotine i ekran bez prevelikog broja podesivih postavki.

Dobra ideja koju smo spomenuli u samom uvodu je svjestno korištenje slabijih komponenti u kombinaciji s jako dobrom baterijom koje omogućuju dugotrajni rad. Ovaj princip Apple koristi već godinama, s time da u njihovom slučaju uređajima u prilog ide i zatvoreni 'skrojeni' operativni sustav.

Kako god okrenuli, moramo priznati da ovakva kombinacija hardvera i performansi demonstrira kako je i dan danas moguće napraviti uređaj koji traje dugo između punjenja, a da ne izgleda kao da je stigao iz zlatne ere Nokije.

Zenfone 3 Zoom Izvor: Društvene mreže / Autor: ASUS