SNAGA VOLJE

Dirljiva priča: Kako je čovjek koji ne vidi zavolio videoigre?

29.05.2017 u 15:10

Bionic
Reading

Toby Ott je dvadesetsedmogodišnjak koji obožava videoigre još od svoje pete godine kada je prvi put zaigrao Mortal Kombat na automatima. Ovo zvuči kao relativno normalan početak dugogodišnje gejmerske karijere sve do trena kada shvatite da Tony ima bilateralnu anoftalmiju - rijetku bolest zbog koje se rodio bez očiju

Iako igranje igara uglavnom predstavlja prilični izazov, s obzirom da se radi o vizualnom mediju, ovaj kratki dokumentarac pod imenom 'Gejming kroz nove oči' priča priču o mladiću koji nije htio odustati te koji u igrama uživa već desetljećima. Toby najviše voli borilačke igre koje nerijetko igra protiv živih igrača. Igre poput Mortal Kombata i Tekkena pune su zvučnih signala koje Toby koristi kako bi zaključio gdje se točno u igri nalazi.

Toby također jednostavno obožava igrati Final Fantasy koji ga je oduševio pričom i gameplayjem. Uz pomoć prijatelja koji Tobyja vodi kroz igrine izbornike (koje on memorira po broju stisaka gumbiju), uspio je sate i sate provesti uživajući u Final Fantasyju X i XIII.

Najbolji dio je da uživa u pucačinama stare škole poput Duke Nukema ili Dooma (koje je čak i modificirao), iako je primoren igrati ih uz cheatove s obzirom da je skoro nemoguće pronaći sve pakete zdravlja i ključeve. Što onda Tobyja zabavlja ako ne vidi što se na ekranu dešava. Pored priče, likova i glazbe, igre poput Final Fantasyja slijepima predstavljaju niz izazova koje Toby smatra integralnim dijelom igre. Pobjeđivanje bossa zna biti monumentalni pothvat (trebalo mu je osam tedana za savladavanje jednog od negativaca Final Fantasyja X). Stvari koje su nama banalne, poput izbornika Tobyju su izazov. Film 'Gejming kroz nove oči' napravio je Berk Icel, a možete ga u cijelosti pogledati ovdje.

Gaming Through New Eyes - Award Winning Short Documentary Izvor: Društvene mreže / Autor: dansg08