ZA IUREĐAJE

Želite snimati razgovore na iPhoneu? Evo što koristiti

01.09.2017 u 07:33

Bionic
Reading

Vlasnicima Androida je obično vrlo jednostavno snimati pozive - dovoljan je tek kratki posjet Google Play trgovini aplikacijama i odabir nečega što korisniku odgovara. Usprkos tome što se na Appleovom App Storeu da naći pokoja aplikacija za istu svrhu, stvari nisu toliko jednostavne

Da stvari budu neobičnije, neki od Android uređaja već po prvom paljenju imaju integriranu opciju snimanja poziva (npr. Xiaomijevi pametni telefoni). S druge strane, iOS aplikacijama je zabranjeno izravno snimanje poziva na iPhoneu. 

Kako to ipak učiniti?

Štos je u tom da Apple sigurnosti i privatnosti pristupa mnogo drugačije od Googlea, iako se snimanje poziva ne mora koristiti za loše namjene. Primjera radi, poslovni pozivi, intervju i sl. stvari koje nerijetko valja transkribirati. Na App Storeu se nalazi više aplikacija koje obećavaju snimanje poziva, no malo koja od njih funkcionira kako se oglašava. 

Drugi od razloga što je ovakvo što teže izvesti na iUređajima je legalnost. U SAD-u neke savezne države imaju posebne regulative oko cijele priče, a pravila nisu ista posvuda.

Na stranici MakeUseOf su stoga pronašli pet različitih appova kojima je moguće izvesti snimanje poziva i na iPhoneima. Štos kod većine je to da ih se treba plaćati za korištenje, jer se snimanje obavlja van samog uređaja za razliku od rješenja na Androidu.

Call Recorder - IntCall

Kako je već ranije spomenuto, iOS ne dopušta snimanje poziva na samom uređaju. Većina aplikacija stoga funkcionira tako da se poziv snimi na drugim serverima te se snimka može preuzeti ili preslušati naknadno. I da, to znači da takve aplikacije, tj. njihovi tvorci imaju pristup tako snimljenim razgovorima.

App IntCall jedan je od češće korištenih rješenja za ovu svrhu. Otvaranjem aplikacije se vidi brojčanik, a uspostavom poziva primatelji će vidjeti pravi broj korisnika, a ne neki nasumično odabrani lažnjak. IntCall omogućuje kupovinu bonova od 5, 10, 19 i 50 dolara, a u sklopu aplikacije je lako za vidjeti koliko koštaju pozivi (po minuti) prema kojoj zemlji. 

Ako kome ovo zvuči poznato i/ili podsjeća na Skype, upravo je o tom i riječ. Sve aplikacije se služe VoIP tehnologijom uz dodatak mogućnosti snimanja. 

Call Recorder

Ovaj app se na App Storeu može pronaći pod jednostavnim imenom, a isto se zove i njen developer. U odnosu na IntCall, sučelje je moderno, ali i dalje vrlo poznato. Umjesto uobičajenog kredita, Call Recorder se služi 'novčićima' kao virtualnom valutom za plaćanje/snimanje poziva. 100 novčića košta nešto više od dolara, a za poziv prema Indiji se primjerice ističe cijena od 15 novčića u minuti. Moguće je odjednom kupiti do 10 tisuća novčića, a korisnik ih može i zaraditi ispunjavanjem nekih od zadaća (uglavnom vezanih uz instalaciju drugih aplikacija, pregled reklama i sl.).

WeTalk Pro

Ovaj app se hvali time da je 30 posto jeftiniji od Skypea za uspostavu poziva te omogućuje 'besplatno snimanje poziva'. Baš kao ostala rješenja, i ovo radi na svim iUređajima (iPhone, iPod touch, iPad), a za plaćanje se oslanja isključivo stvarnim novcem, bez virtualnih valuta ili kredita. 

Jedan od zgodnih dodataka u ovoj aplikaciji je to da se korisnika zvučno signalizira koliko minuta ima prestalih za razgovore. Nezgodnu stranu priče WeTalk Proa čini to da se snimanje treba ručno aktivirati, dok ostatak društva to čini automatski. 

Call Recorder - Record Phone Conversations

Ovaj app čini istu stvar kao i aplikacije sličnog (istog) nazivlja. Aplikaciju je razvio David Kang i nešto je bolje dizajnirana od većine ranije spomenutih. Također se služi virtualnim novčićima kao valutom, uz opet sličan omjer dolara i 100 novčića. Sami brojčanik prikazuje koliko novčića je preostalo, kao i cijenu po tipkanju broja za pozive. 

MakeUseOf napominje kako je snimanje funkcioniralo dobro, no sama aplikacija ima pokoji bug u radu.

TextFun - Unlimited Text + Calls

Ovaj app, pored funkcije uspostavljanja VoIP poziva i njihovog snimanja predstavlja i drugo komunikacijsko rješenje - porukama. Sučelje je izvedeno u skladu s Appleovim novim standardima, no valja napomenuti kako i ovdje snimanje treba aktivirati ručno. Kao i kod nekih drugih, 100 novčića košta oko jedan dolar. 

Bonus je svakako to da se snimljenim pozivima mogu dodijeliti bilješke kako bi stvari bile organiziranije. 

  • +5
O ovim stvarima valja razmisliti pri kupovini smartphonea Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia