PUMP EXPRESS 3.0

Želite napuniti mobitel za manje od pola sata? MediaTek ima rješenje

01.06.2016 u 14:17

Bionic
Reading

Baterijska tehnologija je već godinama praktički na istom mjestu - dok se istovremeno na tržištu pojavljuju sve moćniji i snažniji uređaji. Za nešto bolju situaciju pobrinuli su se proizvođači mobilnih čipova, koji nastoje razviti tehnologije za brže punjenje mobilnih uređaja. Jedan od njih je i MediaTek, s rješenjem Pump Express 3.0

Zahvaljujući ovom sustavu, pametni telefon će se od potpuno prazne baterije do čak 70 posto napuniti za svega 20 minuta. U praktičnim riječima, ovo znači da će se za punjenje od pet minuta osigurati dovoljno baterije za četiri sata razgovaranja na mobitelu. MediaTek ovim potezom konkurira Qualcommu, koji je lani otkrio treću generaciju vlastitog sustava brzog punjenja.

MediaTek tvrdi da je tehnološki napredniji od svih dosadašnjih rješenja dostupnih na tržištu. Pump Express 3.0 donosi 'izravno punjenje', koje zapravo zaobilazi integrirane krugove koji inače služe za regulaciju punjenja baterije uređaja. Pored ubrzanog punjenja (uz odgovarajuće visoku i inače blokiranu amperažu), PE 3.0 zapravo oslobađa integrirani krug koji se inače koristi za regulaciju - pa se niti on niti mobilni uređaj ne griju toliko kao kod običnog punjenja.


Ovo izbjegavanje integriranih krugova zvuči dosta nezgodno - oni su tu s razlogom, zar ne? Ipak, MediaTek tvrdi da su integrirali više od 20 sigurnosnih mehanizama kojim smanjuju zagrijavanje i štite kompletan sustav od problema.

MediaTek Pump Express 3.0 tehnologija na tržište bi trebala stići do konca godine, a bit će dostupna u uređajima kojima će srce činiti MediaTek Helio P20 čipset.