UGLAVNOM BESPLATNO

Želite napraviti GIF, a ne znate kako? Evo rješenja

22.09.2016 u 09:43

Bionic
Reading

Do vlastitog GIF-a možete doći korištenjem nekoliko jednostavnih alata online. Evo gdje ćete ih naći i što trebate kako biste mogli početi

Načina na koje napraviti GIF ima puno, ali ne znači da su vam svi jednako dostupni. Primjerice, Adobeov alat Photoshop ima napredne značajke za izradu GIF-ova, no također morate posegnuti u džep želite li ga legalno koristiti. Ovdje ćemo se baviti jednostavnim i (uglavnom) besplatnim alatima.

Želite li videodatoteku pohranjenu lokalno preobraziti u GIF, otvorite webaplikacijeZamzar ili Giphy. Obje omogućavaju transformaciju bez instaliranja dodatnog softvera. Veće datoteke (poput cijelih filmova) trebat ćete skratiti.

Ako želite dodatne značajke i spremni ste platiti za njih, potražite Giffing Tool (Windows) ili GIF Brewery (Mac). S njima ćete videozapise brzo pretvoriti u animirane GIF-ove. Učitate video, odaberete točke koje želite uređivati i opcije za finalni uradak prije no što ih spremite kao GIF.

Možete također koristiti besplatnu aplikaciju GIMP, pomoću koje ćete u GIF pretvoriti niz zasebnih fotografija. Trebat ćete na neki način izvući dijelove videa koji će vam trebati, a za to možete upotrijebiti screengrab ili program kao što je MPEG Streamclip.

Imajte na umu kako trebate imati instaliran stariji paket GIMP Animation. Dok ste u GIMP-u, otvorite File, pa Open as Layers kako biste učitali materijal koji želite obrađivati. Kad završite, kliknite File, pa Export As kako biste spremili svoj uradak.


Giphy Capture je jednostavna i besplatna aplikacija za Macove koju također možete upotrijebiti, kao i Gifster za Windows. Obje nude nekoliko padajućih izbornika u kojima možete postaviti broj sličica u sekundi i mapu u koju ćete spremiti GIF, kao i zgodnu mogućnost promjene veličine GIF-a dok ga spremate na disk.

Vrijedan spomena je GifCam za Windows koji ne samo što će vam omogućiti hvatanje aktivnosti na zaslonu, već i ponuditi nekoliko jednostavnih alata za uređivanje (uklanjanje nepotrebnih kadrova, kadriranje, postavljanje teksta na animaciju....). Besplatno je dostupan i LiceCap (Mac, Windows).

Za obradu na Androidu ili iOS-u potražite Giffer Pro, DSCO and Giphy Cam (iOS) ili Gif Creator, GIF Studio i Footej Camera (Android).

Kako biste uhvatili video s weba, pokrenite ga u web pregledniku i upotrijebite poseban alat za Mac ili Windows da biste ga pretvorili u GIF. Možete izdvojiti i pojedine kadrove kao screenshotove, ako ste dovoljno strpljivi.

Koristite li materijale s web odredišta kao što su YouTube i Vimeo, bit će vam korisni Giphy (radi na YouTubeu, Vimeu i Vineu) i Imgur Video to GIF (podržava i druge osim već navedenih). U oba slučaja dovoljno je kopirati web adresu (URL) u alat, odabrati točke početka i završetka te dodati tekst ako je potrebno.

Više:Gizmodo