IZVAN OVOG SVIJETA

Želite li usvojiti planet?

02.05.2013 u 08:30

Bionic
Reading

Pokrenuta je kampanja čiji je cilj dati popularna imena stotinama planeta otkrivenih diljem Mliječne staze. Sudjelovanje nije besplatno, ali novac ide za istraživanje svemira. Hoćete li se priključiti?

Iza kampanje stoji tvrtka Uwingu, koja traži ne samo vaše prijedloge, već i glasove koji će odlučiti koja će imena biti odabrana za brojne raznovrsne svjetove izvan našeg solarnog sustava.

Svako ime koje dobije barem tisuću glasova predlagaču će donijeti priliku za 'usvajanje' (i imenovanje) egzoplaneta po njezinom ili njegovom izboru. Dobit će potvrdu o usvajanju, link na detaljne informacije o usvojenom planetu i bon vrijedan 100 dolara (oko 600 kuna) za dućane koje Uwingu drži, piše Space.com.

Kampanja Adopt-a-Planet slična je natječaju kojeg je Uwingu pokrenuo nedavno, a u sklopu kojeg se tražilo ime za Alfa Kentauri Bb, Zemlji najbliži poznati egzoplanet, udaljen tek 4,3 svjetlosne godine. Nazvan je - Albertus Alauda. No, nova je kampanja daleko ambicioznija.

Nominacija košta 4,99 dolara (nešto manje od 30 kuna), a glasovanje 99 centi (nešto manje od šest kuna). Uwingu (svahili naziv za nebo, ako ste se pitali) će prikupljeni novac upotrijebiti za financiranje projekata usmjerenih na istraživanje svemira i obrazovanje, a nadaju se i da će više ljudi zainteresirati za svemir i znanost.

Imajte na umu kako ime koje predložite neće postati službeni astronomski naziv za te planete, već će ga se koristiti neformalno, poput Mliječnog puta.

Astronomi su prvi put potvrdili postojanje planeta u orbiti oko zvijezde nalik Suncu 1995 godine. Od tada otkriveno ih je više od 700, dok još na tisuće čeka dodatnu potvrdu.