SLABO IDU

Zašto ne kupujemo pametne satove?

Gear S2 (7)

Gear S2 (7)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Vidjet ćemo nekoliko generacija pametnih ručnih satova, s poboljšanim senzorima i baterijama, prije no što uhvate ozbiljan zalet

Pametni ručni satovi još uvijek su u potrazi za putem do masovnog tržišta. Čak i tržišni lider Apple gleda kako bi privolio veći broj ljudi na kupovinu nakon razočaravajućih prodajnih rezultata zabilježenih tijekom 2015. godine.

U IDC-u očekuju godišnji rast od 42 posto do 2019., kada bi globalno tržište trebalo doseći 88 milijuna isporučenih primjeraka. Vidjet ćemo nekoliko generacija pametnih ručnih satova, s poboljšanim senzorima i baterijama, prije no što uhvate ozbiljan zalet.

Ne bi li otkrili dobitnu kombinaciju, proizvođači iskušavaju raznovrsne dizajne. S jedne strane je trend 'smanji i obojaj u roza', uočljivo prisutan tijekom CES-a 2016, koji je usmjeren ka privlačenju ženske publike. S druge se gura robusne vodootporne modele, namijenjene ljubiteljima boravka na otvorenom.


Pogledajte samo kakve su različite satove najavili Samsung i Casio.

Samsung je s platinastim i roza zlatnim modelima Gear S2 Classic naglasak stavio na eleganciju. Satovi s operativnim sustavom Tizen na tržište bi trebali tijekom veljače. Casio je, pak, predstavio WSD-F10 s Android Wearom, izrađen u skladu s vojnim standardima.

Na američko će tržište tijekom travnja po cijeni od 500 dolara. CIjena za Gear S2 Classic nije objavljena, ali gotovo sigurno neće biti niža od modela predstavljenih prošle jeseni, koji su koštali 300-350 dolara.

Moguće je kako ćemo na proljeće vidjeti drugu generaciju Apple Watcha. Nagađa se kako neće biti okruglog oblika te kako će imati izdržljiviju bateriju u odnosu na prethodnika, kao i povezivost koja će mu omogućiti samostalno funkcioniranje.


U Appleu su očekivali prodaju između 30 i 40 milijuna Apple Watcha prve generacije. IDC kaže kako su ih isporučili 12 milijuna, manje od 21 milijuna koliko je ta analitička kuća prognozirala za 2015. Ukupno je tijekom prošle godine isporučeno 21,3 milijuna pametnih ručnih satova. Apple drži 61 posto tržišta, Android Wear 15.

U IDC-u kažu kako je velika prepreka to što su ti satovi funkcionalno vezani uz pametni telefon. Dokle god je ta veza prisutna, prodaja će ići teško. Sa skepsom gledaju na sadašnja nastojanja privlačenja ženskih kupaca. Korak prema luksuzu većinu će, tvrde, zbog previsokih cijena preusmjeriti prema proizvođačima uređaja za fitnes.

Većina kupaca ionako ne vidi dobar razlog zašto bi nabavili ne tako jeftin uređaj koji služi gotovo isključivo za isporučivanje obavijesti i prikazivanje vremena.

Samsungov Gear s Tizenom na raspolaganju ima tek nekih 1.400 aplikacija, ali se može spojiti s Androidom (a uskoro će moći i s uređajima s iOS-om).


U suradnji s Red Hatom južnokorejski div nastoji iznjedriti aplikacijske module koji će omogućiti upravljanje vremenom i troškovima te radnim zadaćama na pametnim ručnim satovima. Velike nade polažu se u biometrijske aplikacije za sigurnost, kao i u povezivanje s računalima.

Za koju godinu pametni ručni satovi moći će automatski uključivati i zagrijati/rashladiti automobil kad se vlasnik nađe u blizini, pa i otključati ga. Slično će biti s pametnim domovima.

Pojavljuju se i mogućnosti korištenja u poslovne svrhe. Tvrtka SITA i međunarodna zračna luka Jean Lesage u gradu Quebecu počet će koristiti Apple Watch za slanje obavijesti aerodromskom osoblju.

Samsung je iz novih izdanja Geara izbacio korištenje kamere, navodno zbog toga što nije bila dovoljno dobra i popularna (pretpostavljamo kako je i zaštita privatnosti igrala ulogu). Zanimljivo, mogu se čuti nagađanja kako će Apple dodati kameru FaceTime u novo izdanje svojeg pametnog ručnog sata.

Veću korist moglo bi donijeti dodavanje kartice SIM. Uređaji iz ove kategorije bili bi primamljiviji ukoliko bi ih se dosita moglo koristiti umjesto mobitela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!