DIGITALNA BIOLOGIJA

Zašto ne bi popričali sa svojom biljkom?

06.06.2016 u 12:02

Bionic
Reading

Navodno biljke bolje rastu ako razgovarate s njima. Postoji li način na koji bi tu komunikaciju mogli pretvoriti u dvosmjernu? I to pomoću Twittera?

U potrazi za odgovorom na pitanje je li doista moguće razgovorati s biljkama, projekt Florence u sklopu programa Studio 99 Microsoftovog istraživačkog ogranka, predvođen istraživačicom Helene Steiner, osmislio je nesvakidašnji instrument iz domene interneta stvari: kapsulu za biljku opremljenu senzorima koja je povezana s računalom.

Kako bi počeli komunicirati s biljkom u kapsuli, možete utipkati što god vam padne na pamet u računalo. Nakon što je poslana, poruka biva mapirana prema tome je li pozitivna ili negativna, pa potom prevedena u jezik nalik Morseovom kodu putem niza bljeskova. Pozitivna poruka biva prenijeta u nizu crvenih bljeskova, budući ta boja pomaže biljkama u rastu.


Senzori su povezani s listovima, korijenjem, tlom i zrakom oko biljke. Trebali bi pomoći u određivanju što biljka 'osjeća' i temeljem toga formulirati odgovor, pozitivan ili negativan. Poruka ljudima biva odaslana Twitterom u obliku ljudskih riječi: sustav traži tvitove koji odgovaraju tonu odaslane poruke i pretaču ga u razumljiv jezik.

Više: Neowin

Florence