ZNANSTVENICI PITAJU

Zašto je Vidović Krišto sankcionirana, a Mišak nije?

11.01.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja danas je objavilo otvoreno pismo u kojem od čelnika HRT-a traži da kao nacionalna medijska kuća ozbiljnije i odgovornije prate znanstvene teme

Pismo, naslovljeno na ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i programsko vijeće, također postavlja pitanje zašto se ne sankcioniraju neki urednici koji šire opasne obmane te čak krše hrvatske zakone kao što je nedavno smijenjena Karolina Vidović Krišto, urednica emisije 'Slika Hrvatske' zbog skandalozno neprofesionalnog priloga 'Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?' u kojemu se s radikalno vjersko-aktivističkih pozicija blatio lik poznatog znanstvenika i seksologa Alfreda Kinseyja.

Do sada ga je potpisalo više od 30 znanstvenika, nastavnika, studenata i medijskih djelatnika. Predstavljamo vam ga u cijelosti, a svoju podršku možete izraziti na ovom linku na Facebooku.

Poštovani gosp. Radman,

poštovani članovi Programskog vijeća HRT-a,

U kontekstu oštre i odlučne reakcije HRT-a povodom neprofesionalnosti voditeljice emisije 'Slika Hrvatske' u obradi teme o znanstvenoj pozadini kurikuluma zdravstvenog odgoja, ostajemo neugodno iznenađeni izostankom bilo kakve reakcije od strane Vaše medijske kuće po pitanju čitavog niza skandaloznih izjava i uradaka urednika i novinara HRT-a na teme ljudskog zdravlja, znanosti i obrazovanja. Na osnovu prikazanih emisija, svatko bi mogao zaključiti da HRT promovira i smatra istinitim sljedeće zablude:

- cijepljenje uzrokuje autizam,

- ne postoje dokazi o izravnoj korisnosti cijepljenja po zdravlje ljudi,

- direktno gledanje u Sunce liječi i omogućuje život bez hrane,

- tragovi aviona na nebu su konspirativno zaprašivanje koje utječe na um i zdravlje ljudi,

- bioenergija liječi,

- parapsihologija je znanost,

- molitvom se može izliječiti AIDS,

- obrazovanje i znanost koriste se u svrhu masovne hipnoze i dezinformiranja čovječanstva od strane 'Elite' koja želi oblikovati svijet u skladu sa svojim ciljevima.

O autorima pisma

Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja neformalna je skupina pojedinaca zainteresiranih da svojim aktivnostima potaknu bolje razumijevanje stvarnosti, funkcioniranja svijeta oko nas, kao i ljudskog ponašanja. Društvo promovira primjenu znanstvenog pristupa i kritičko razmišljanje te djeluje na razotkrivanju i objašnjavanju popularnih zabluda u društvu. Redovno organizira dobro posjećene tribine pod nazivom 'Skeptici u pubu.'

To je samo djelić šokantnih neistina i dezinformacija koje promoviraju Vaši djelatnici kroz emisije HTV-a. Tko će se ispričati javnosti zbog neistina o autizmu i cijepljenju koje širi HTV-ov dokumentarni film 'Susreti s autizmom – Prava istina'? Zar Etički kodeks HRT-a ne vrijedi za autore tog dokumentarca, i pogotovo za urednike koji su odobrili njegovo emitiranje u takvom obliku? Jer da vrijedi, oni bi konzultirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo gdje bi saznali da autizam nije povezan s cijepljenjem, te da je cijepljenje jedan od najvećih uspjeha moderne medicine. Slična pseudoznanstvena kampanja protiv cijepljenja u razvijenim zemljama krenula je prije desetak godina i danas se već mjere posljedice u ljudskim životima uslijed pada procijepljenosti stanovništva. Sve to je ignorirano od strane autora dokumentarca i urednika programa na HTV-u.

Autor ovog dokumentarca već je i ranije iskazao svoj interes za širenje pseudoznanstvenih laži i obmana kroz svoj raniji dokumentarni film, financiran od HTV-a, o pseudoznanstveniku Rudolfu Steineru čija je ostavština protivljenje cijepljenju s obrazloženjem da ono 'interferira s karmičkim razvojem pojedinca i utječe na ciklus reinkarnacije'. Kako je moguće da javna televizija uopće financira takve skandalozne uratke? Tko će se ispričati i tko će odgovarati za to?

Nedavno je emitiran i HTV-ov dokumentarni serijal 'Djeca Sunca', u kojem se suptilno miješajući znanost i pseudoznanost promovira, između ostalog, solarnu jogu - po život i zdravlje ljudi opasnu laž kako direktno gledanje u Sunce djeluje terapijski i ujedno umanjuje potrebu za hranom. No, od autora tog serijala takav sadržaj ne iznenađuje, budući da on već deset godina uređuje i vodi emisiju 'Na rubu znanosti' koja je sramota za HRT. Niti javna peticija znanstvenika nije bila dovoljna da uvjeri HTV kako ta emisija promovira (često vrlo opasne) pseudoznanstvene tvrdnje i da joj nije mjesto u Znanstvenom programu. Ta emisija je pravi sinonim za pseudoznanstvene laži, često na teme ljudskog zdravlja, poput 'alternativnih oblika liječenja' raka. Kako je moguće da nitko ne snosi posljedice zbog takve emisije? Zar se uistinu HRT slaže s tvrdnjama urednika emisije kako molitva liječi AIDS, ili da je parapsihologija znanost? Najšokantnije su, pak, njegove tvrdnje o tome kako se obrazovanje i znanost (dakle, upravo ono u što bi se programski trebala uklapati njegova emisija) koriste za 'masovnu hipnozu i dezinformaciju čovječanstva'. Konkretno, u sklopu priče o tome kako su ledena doba i evolucija najobičnije znanstvene laži i podvale, izjavljuje i slijedeće: 'Ako naša polazna pretpostavka glasi da je određena Elita od samog početka instrumentalizirala obrazovanje i znanost u svrhu masovne hipnoze i dezinformiranja čovječanstva da bi oblikovala svijet u skladu sa svojim ciljem, onda se odjednom ukazuje rješenje misterija 'blitzkrieg'-prodora i posvemašnjeg prihvaćanja i nametanja besmislenih pričica o ledenim dobima i darvinizmu. Koje bi se, nekom nehipnotiziranome, s lakoćom otkrile u pravom svjetlu. Samo – takvog treba naći, to je već malo teže'. HRT se ni u ovom slučaju nikada nije ogradio od ovakvih javnih istupa svog urednika i voditelja, kao ni u bilo kojem drugom slučaju njegovih javno izraženih napada na znanost i obrazovanje. Zaključak koji se sam nameće je da i HRT stoji iza takvih stavova.

Ovo pismo je već predugo pa ćemo samo uzgred spomenuti još neke primjere promocije pseudoznanosti u programu HRT-a, poput stalne rubrike 'Alternativa' u sklopu vrlo popularne emisije 'Dobro jutro Hrvatska'. Također, HTV je snimio i dokumentarni film 'Ruke' o iscjelitelju Zdenku Domančiću, koji je uz to gostovao i u znanstvenoj emisiji 'Među nama'. Prilozi u informativnim i zabavnim emisijama tako nerijetko ugošćuju 'iscjelitelje', 'alternativce' i druge ekscentrične osobe koji se gledateljima predstavljaju kao znanstveni ili stručni autoriteti, bez kritičkog odmaka. Takvom nekritičkom obradom tzv. alternativnih tema otvara se prostor za promociju nadriliječništva i onih koje se time bave, što je ne samo neetično, već i zabranjeno Kaznenim zakonom (Članak 184.).

Naglašavamo da se u potpunosti slažemo da se uvijek treba prikazati sve strane neke problematike, ali davanje širom otvorenog medijskog prostora raznim, najblaže rečeno, neobičnim ljudima i njihovim neobičnim idejama, i to bez ikakvog kritičkog osvrta na njih, zaista se ne može smatrati odgovornim novinarstvom ni objektivnim izvještavanjem.

S obzirom na značajan utjecaj koji HRT ima u oblikovanju javnog mnijenja, osjećamo se odgovornima upozoriti Vas da ovakvo nekritičko iznošenje stavova koji nisu utemeljeni na znanosti, ili su čak suprotstavljeni iole zdravom razumu, predstavlja sve ozbiljniji društveni problem, te da je to u suprotnosti s etičkim kodeksom Vaše kuće. Unatoč našem opetovanom upozoravanju na takvu praksu, do sad nije promijenjeno gotovo ništa pa ostaje gorak dojam da dnevnopolitički obračuni imaju veći utjecaj na programsku i uređivačku politiku HRT-a od ozbiljne zabrinutosti, razumnih primjedbi i konkretnih prijedloga znanstvene javnosti i struke. Ostaje nam samo da se pitamo dokad će neprovjerene, lažne, a nerijetko i opasne tvrdnje imati prednost nad relevantnim, provjerenim i znanstveno utemeljenim informacijama.