NIJE PRVI PUT

Zašto je Google uklonio milijune negativnih recenzija TikToka?

28.05.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Prosvjedni plimni val negativnih recenzija dosad neviđenih razmjera drastično je srušio prosječnu ocjenu popularne aplikacije u trgovini aplikacijama Play

U Googleu su uklonili moguće i više od osam milijuna negativnih recenzija popularne kineske aplikacije za izradu i dijeljenje kratkih video zapisa TikTok.

Naime, ta se platforma našla pod udarom kritika u toj državi nakon što su na njoj pronađeni video zapisi uznemirujućeg sadržaja. Između ostalog, riječ je bila o prikazivanju i odobravanju obiteljskog nasilja, objektifikaciji žena, rasizmu, okrutnosti prema životinjama...

Milijuni Indijaca ostavili su negativne recenzije u Googleovoj trgovini aplikaciji Play Store, a svoje su nezadovojstvo izrazili i na Twitteru uz hashtagove kao što su #BanTikTok, #DeleteTikTok i #BlockTikTok. Ti su hashtagovi zadnja tri tjedna bili zapaženo u trendu u Indiji.

Akcija je imala učinka. Prosječna ocjena TikTokove aplikacije pala je sa 4,5 zvjezdica na ispod 1,2 prije no što se Google umiješao i uklonio sve negativne recenzije. Službeno obrazloženje glasi kako su to učinili ne bi li suzbili zlorabu u obliku spama.

Nakon toga se prosječna ocjena aplikacije u vlasništvu tvrtke Bytedance ponešto oporavila, ali ne značajno popela se na 1,6 zvjezdica. Za očekivati je kako će se nastaviti oporavljati kako će sustav prestajati uračunavati obrisane negativne recenzije.

Sve je pokrenuo - influencer

TikTok u Indiji ima više od 200 milijuna registriranih korisnika. Na globalnoj razini preuzeta je dosad više od milijardu puta.

Val kritika zbog neodgovarajuće moderacije sadržaja na TikToku dobio je na zamahu nakon što je utjecajni Faizal Siddiqui objavio dokaz o napadu kiselinom, što je kasnije bilo uklonjeno.

Iz TikToka su poručili kako im je sigurnost korisnika na prvom mjestu te kako su u uvjetima korištenja i smjernicama jasno naznačili što ne smatraju prihvatljivim na njihovoj platformi. To uključuje dovođenje drugih u rizične situacije, promicanje nanošenja tjelesnih ozljeda ili nasilja nad ženama.

Naveli su kako takav sadržaj redovno uklanjaju i suspendiraju korisničke račune na kojima su objavljeni, a po potrebi surađuju i s nadležnim službama.

Ovo nije prvi put kako Google uklanja negativne rezencije iz trgovine Play, ali je najveći dosad, piše 9 to 5 Google.