ZAKON IZNAD ZAKONA

Zašto je CISPA prijetnja vašoj privatnosti?

  • Autor: I.C.
  • Zadnja izmjena 30.04.2012 10:43
  • Objavljeno 30.04.2012 u 10:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prošlog tjedna su zastupnici Predstavničkog doma u američkom Kongresu nakon nekoliko sati debate usvojili Cyber Intelligence Sharing and Protecting Act (CISPA), zakon koji bi trebao spriječiti piratstvo i terorizam na internetu

Omjer glasova je bio 248 naprama 168 za zakon, a pritom je i 42 glasača Demokratske stranke poduprlo 206 republikanaca. To je samo prvi korak prema stvarnom stupanju na snagu, zakon još treba proći glasanje u Senatu te dobiti odobrenje i potpis predsjednika Obame. Iako demokrati imaju većinu u Senatu, zabrinjavajuća je lakoća prolaska zakona u Predstavničkom domu i postoji velika mogućnost da se taj scenarij ponovi te da neki demokrati prijeđu na stranu republikanaca, pa prepreka usvajanju zakona ostaje jedino predsjednik Obama. Bijela kuća je i prije izglasavanja u Predstavničkom domu dala priopćenje da se oštro protivi CISPA-i u sadašnjem obliku, međutim, teško je reći kakva će biti krajnja odluka predsjednika, budući da je on potpisivao zakone kojima se prethodno žestoko protivio.

Doduše, usvojeni su neki amandmani koji bi trebali smiriti kritičare ovog zakona, ali dobar dio tih amandmana zapravo zakon čini još restriktivnijim te proširuje ovlasti vlade i privatnih kompanija. O nekim se amandmanima nije uopće raspravljalo, a neki su i odbijeni, kao, naprimjer, ovaj demokratski - '(zakon) će štititi privatnost internetskih lozinki sprječavajući poslodavce i federalnu vladu u traženju otkrivanja tajnih lozinki od zaposlenika ili tražitelja posla. Također će štititi slobodu govora na internetu zabranom federalnoj vladi da uspostavi nacionalni vatrozid (firewall) sličan kineskom (Great Internet Firewall of China)' .

Zanimljivo je kako SAD koristi svaku priliku koja im se pruži da optuži Kinu za kršenje ljudskih prava i slobode govora, ali bi rado prisvojio, a vjerojatno u budućnosti i iskoristio, 'tekovine' mrskih im komunističkih neprijatelja. Izbacivanje tog amandmana omogućava eventualno zatvaranje u granice nacionalnog interneta, gdje će vlade kontrolirati korisničku aktivnost, cenzurirati nepoćudan sadržaj i pristup potencijalno opasnim idejama (za same vlade) koje bi korisnici mogli dobiti slobodnom razmjenom ideja.

Opravdanje za donošenje tog zakona američka politička 'elita' nalazi u potrebi za novim načinima borbe protiv cyber-terorizma te obrazlažu da će na taj način spriječiti napade koji dolaze, recimo, iz Rusije i Kine. Zakon bi omogućio da kompanije međusobno, s vladom te vlada s njima dijele informacije o sigurnosnim prijetnjama, te im pomogao u sprečavanju napada cyber-kriminalaca, stranih vlada i terorista. Nitko nema ništa protiv borbe protiv kriminala i terorizma, ali zakon se postavlja iznad postojećih zakonskih okvira te legalizira i omogućava dijeljenje osobnih podataka bilo koje vrste među tvrtkama ako ove posumnjaju, zaobilazeći sudske odluke ili formalni postupak tužiteljstva, da bi netko mogao biti kriminalac ili terorist. Zanimljivo, odluku o tome da ste potencijalna opasnost za društvo u budućnosti bi mogla donijeti privatna kompanija na temelju podataka koje je dobila špijunirajući vas.

Tako dugo dok SAD polaže prava na vlasništvo interneta, svejedno je u kojem dijelu svijeta živite. Možda ste zaista haker ili se možda naprosto nećete uklopiti u viđenje svijeta kakvo nam nudi SAD (ili EU, svejedno, može se očekivati donošenje sličnih, ako ne i gorih zakona s ove strane Atlantika) ili neka od korporacija - potpuno nebitno - ako niste ovca koja slijedi strogo zacrtana pravila, moglo bi se dogoditi da završite na nekoj crnoj listi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi