MALI ORWL

Je li ovo najsigurnije osobno računalo na svijetu?

10.07.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Novo stolno računalo, koje bi u prodaju trebalo krenuti tijekom idućeg mjeseca, nudi niz sigurnosnih i zaštitnih mjera. Između ostalog, samo će uništiti podatke ako ga netko pokuša nasilno otvoriti

Orwl je kompaktno osobno računalo, uređaj u obliku diska veličine dlana dizajnirano kako bi bilo 'najsigurnije na svijetu'. 

Dolazi s vlastitim jedinstvenim uređajem koji koristi NFC za komunikaciju sa strojem. Udalji li se uređaj (a s njime i vlasnik) više od deset metara od računala Orwl će se zaključati i zatvoriti pristup svom USB-u i drugim ulazima. 

Nema ulaza na silu

Opremljen je raznim senzorima čija je zadaća onemogućiti neovlašteno prtljanje po računalu, među kojima su oni za pokret i temperaturu.

Ukoliko netko pokuša fizičkom silom dobiti pristup računalu Orwel može obrisati enkripcijski ključ koji služi za redovno korištenje Intelovog SSD diska te tako onemogućiti pristup podacima. 

Kako piše BGR, nudi i standardne zaštitne mjere kao što su podizanje sustava u sigurnom načinu rada, nadogradnje firmwarea, a kako bi ga pokrenuli trebate upotrijebiti lozinku podržanu dvostupanjskom provjerom.

Što se hardvera tiče, pod haubom su Intelov procesor Skylake Core m7 (do 1,2 GHz), Intelova grafička kartica HD Graphics 515, osam GB RAM-a i enkriptirani SSD kapaciteta do 480 GB. Na raspolaganju su i 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth LE 4.2, HDMI i par utora za USB-C.

Operativni sustav može biti Windows ili Linux (Ubuntu ili Qubes). Početna cijena je 1.699 američkih dolara za model s plastičnim kućištem i SSD diskom kapaciteta 120 GB.