tiktok

Za ovom aplikacijom luduju i klinci u Hrvatskoj, a evo što sve roditelji trebaju znati o njoj

06.04.2019 u 13:38

Bionic
Reading

Jako popularna društvena platforma tijekom prošle dvije godine oduševila je mlade diljem svijeta, a sve je popularnija i kod nas. Evo što sve trebate znati o TikToku

Klinci su ludi za njim, a roditelji se pitaju o čemu se tu radi. TikTok - Real Short Videos besplatna je mobilna aplikacija koja omogućava gledanje i snimanje videa, obično sinkroniziranih uz popularnu glazbu. U SAD-u se aplikacija prvotno zvala Musical.ly, no dobila je novo ime nakon što ju je kupila kineska kompanija i spojila sa svojim servisom Douyin te joj promijenila ime. TikTok danas broji preko sto milijuna korisnika i strahovito je popularan, dijelom i zbog sinkronizacije glazbenih videa sa snimkama klinaca. Kao i u aplikaciji Dubsmash, korisnici se mogu snimiti i gledati dok sinkroniziraju popularnu glazbu ili zvučne isječke.

Kao što je to bilo na nekad popularnom Vineu, na TikToku mogu se objavljivati kratka videa, a teme su različite - od ozbiljnih do humorističnih. Kao što je to slučaj pak s YouTubeom, TikTok je interaktivno okupljalište tvoraca videa i korisnika na kojem se može komentirati, lajkati ili čak snimati duete.

TikTok - Real Short Videos ima i svoje zvijezde, poput Baby Ariel i Jacoba Sartoriusa, jako popularnih među djecom i tinejdžerima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TikTok official

Maloljetnici i TikTok

Uzmemo li sve navedeno u obzir, dosta je teško zaključiti je li TikTok siguran - tamošnja videa uglavnom su bezazlena zabava, no postoje razlozi zbog kojih roditelji trebaju biti oprezni i informirani. Kao i u slučaju bilo koje druge društvene mreže, morat ćete pribjeći postavkama za privatnost kako biste ograničili informacije koje dijeli vaše dijete. Klinci, naime, mogu objavljivati sadržaje bez prethodne provjere ili uređivanja, što predstavlja dodatni rizik. Čak postoji i nekoliko slučajeva u kojima su pedofili pomoću lažnih profila tražili žrtve među mlađim korisnicima.

Bojazni zabrinutih roditelja ne doprinosi ni parnica nakon koje je TikTok morao platiti nekoliko milijuna dolara u nagodbi zbog kršenja američkih zakona o privatnosti maloljetnika.

Razlozi za oprez

Kao i sa svakom drugom društvenom mrežom, korištenje TikToka ima svoje rizike. No moguće je da klinci koriste aplikaciju uz nadzor roditelja i privatni profil. Kada se prijavite na TikTok, vaš profil bit će javan, što znači da svatko može vidjeti vaša videa, slati vam poruke ili gledati vaše informacije. Roditelji stoga moraju ući u opcije te podesiti sve sigurnosne postavke za profil koji će koristiti dijete. Drugim riječima, moguće je putem postavki ograničiti krug ljudi s kojima profil, odnosno korisnik, dolazi u interakciju.

Je li TikTok primjeren svim uzrastima?

S obzirom na to da je aplikacija omiljena zbog popularne glazbe, mnoga videa uključuju psovke i stihove seksualne prirode, što znači da nije za baš svakog. Također je vrlo lako pronaći ljude koji nose oskudnu odjeću ili sugestivno plešu, premda sama aplikacija ne dozvoljava pretragu ključnih riječi sex ili porn.

Ako pratite što gleda vaše dijete i držite se pjesama koje cijelo vrijeme slušate na radiju, TikTok može biti iskustvo primjereno klincima. Zahvaljujući pravnom pritisku, tvorci aplikacije nedavno su ubacili i posebnu sekciju za djecu mlađu od 13, koja dozvoljava pristup pažljivo biranim videima. Mlađi također ne mogu komentirati, pretraživati ili objavljivati svoja videa. Problem je, doduše, u tome što se blokadu može zaobići banalnim upisivanjem lažnog datuma rođenja.

VODIČ ZA RODITELJE

Klinci su vam opsjednuti Fortniteom? Pobrojali smo sve što trebate znati o najpopularnijoj videoigri na svijetu

Pogledaj galeriju

Premda to nigdje ne piše, aplikacija je očigledno primjerena uzrastu od 16 godina pa naviše prije svega zbog prirode sadržaja. TikTok na papiru djeci od 13 do 18 brani korištenje bez odobrenja roditelja, no očigledno je da malo tko poštuje to pravilo. Štoviše, koncept zabranjenog voća privlači više korisnika nego što ih odbija.

Ako vas vaši klinci navlače i žele da im po svaku cijenu aktivirate profil na TikToku, učinite ga privatnim pritiskom na izbornik s tri točkice u gornjem desnom kutu ekrana i odabirom postavki privatnosti, odnosno Privacy and Safety. Prebacite profil na 'Privatni profil', odredite tko može slati komentare ili direktne poruke, kao i tko s vama može imati 'duet'.