CYBER SIGURNOST

Koliko je sigurno skidati aplikacije iz Play Storea? Evo što kaže Google

02.04.2019 u 10:50

Bionic
Reading

Nova pravila dućana Play Store u kombinaciji sa sigurnosnim procedurama spasili su brojne korisnike od potencijalno opasnih programa, kažu stručnjaci iz Googlea

Google sve više vremena ulaže u svoj operativni sustav. Prema najnovijem izvješću, opasni programi čine 0.04 posto svih downloada s Google Play Storea, a prošle godine Google je taj broj smanjio na 0.02 posto. Razlog ovome leži u novim pravilima koji na drukčiji način sagledavaju opasne aplikacije. Konkretno, prijevare temeljene na klikanju po sumjnivim poveznicama sada se smatraju dovoljnim razlogom za micanje aplikacije iz dućana.

Izvješće navodi da su dvije najraširenije prijevare bile FlashingPuma i Cardinalfall te da su im glavni ciljevi bili Meksiko, Brazil i SAD.

Razlog infekcije su neslužbeni izvori aplikacija

Za razliku od aplikacija na Appleovom iOS dućanu App Store koji ujedno služi kao jedini i glavni način instaliranja na iPhoneu i iPadu, korisnici Androida mogu aplikacije instalirati i direktnim poveznicama, odnosno iz nepoznatih izvora. Premda ovo poslovnim subjektima omogućava lakšu distribuciju aplikacije među osobljem i korisnicima, zaobilaženje Play Storea predstavlja otvorena vrata hakerima.

Google, naime, tvrdi da instaliranje aplikacija isključivo putem Play Storea smanjue mogućnost infekcije za čak osam puta. Googleovo izvješće također naglašava činjenicu da korištenje nove verzije operativnog sustava poboljšava zaštitu od zloćudnih poveznica unutar aplikacija.

izdvojili smo

Ovo su najzanimljiviji smartfoni s Androidom koje možete kupiti za malo novca

Pogledaj galeriju