TEHNO SAVJETI

Windowsi 10 se predugo pokreću? Okrivite ove programe - i odmah ih deaktivirajte

25.06.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Otkrit ćemo koji programi usporavaju pokretanje vašeg operativnog sustava i pokazat ćemo vam kako ih deaktivirati

Ako ste primjetili da vašem računalu s Windowsima 10 treba više vremena za pokretanje, krivci iza toga mogu biti programi koji se pokreću zajedno sa sustavom, odnosno startup programi. Pokazat ćemo vam kako provjeriti o kojim se programima radi i kako onemogućiti njihovo pokretanje.

Neki probrami ne traže dozvolu za dodavanje u listu startnih programa, dok su drugi možda došli zajedno sa računalom u obliku bloatwarea.

Locirajte i onesposobite programe koji se pokreću zajedno sa sustavom

Listu programa koji se pokreću zajedno sa sustavom možete pronaći u Windows Task Manageru. Pritisnite Ctrl + Shift + Esc kako biste ga pokrenuli. Ako na dnu ekrana vidite opciju za proširenje informacija (Expand details) kliknite na nju.

Nakon toga se prebacite na karticu Start-up. Za više informacija kliknite na jedno od zaglavlja (poput Name, odnosno imena) i stavite kvačicu na Disk I/O pri pokretanju i CPU pri pokretanju.

Kliknite lijevim klikom na zaglavlje 'Start-up impact' kako biste poredali programe po tome koliko utječu na pokretanje. Programi s visokim utjecajem traže više od diska i CPU-a, što može uzrokovati sporije pokretanje računala. Nakon što ste vidjeli listu programa, vrijeme je da izaberete one kojima želite isključiti automatsko pokretanje.

Uz malo sreće znat ćete koji su to programi. Ako ne, kliknite na njih desnim klikom i nakon toga 'Search online' kako bi ste otkrili više. Također vodite računa da ako možda ne prepoznate neki od programa ne znači da je on loš.

Za isključivanje programa iz sekvence pokretanja kliknite desnim klikom na njega i birajte deaktivaciju, odnosno 'disable'. Ako ga želite vratiti, samo kliknite 'Enable'. Gašenjem aplikacija koje imaju velik ili srednji utjecaj na pokretanje računala moglo bi više utjecati na brzinu pokretanja nego gašenje onih koji utječu malo. U svakom slučaju, uzmite si vremena da pregledate cijelu listu, piše Makeuseof.

Koji programi najviše usporavaju startup?

Gejming klijenti

Ako koristite programe poput Steama, Origina ili GOG Galaxyja, možda ste zaključili kako bi bila dobra ideja pokretati ih zajedno sa sustavom. Odluka čak ima smisla: nadogradnje se vrte u pozadini, što znači da ne morate čekati prije nego što nešto zaigrate. Ako želite uštediti na startupu i imate malo vremena za ažuriranje softvera, definitivno predlažemo da barem dio tih aplikacija jednostavno - isključite.

Aplikacije za čavrljanje

Aplikacije za dopisivanje poput Skypea i Discorda obavijestit će vaše prijatelje da ste se prijavili i da ste dostupni za razgovore. Problem je što ti programi jako utječu na vrijeme pokretanja sustava.

Adobeovi programi

Adobe Reader je program kojeg nikad ne morate imati u startupu. Ista stvar vrijedi za Adobe ARM koji služi za automatsku nadogradnju Adobe programa - i da, definitivno ih se oboje isplati isključiti iz pokretanja.

Pohrana na oblaku

Drugi uobičajeni krivci za spor startup uključuju programe poput OneDrivea, Dropboxa i Google Drivea. Razlog zašto se pokreću zajedno sa sustavom je zbog automatske sinkronizacije datoteka. Ako često koristite aplikacije na oblaku, ovo je vrlo velika prednost. Ako ne? Vrijeme je za deaktivaciju.

Appleovi programi

Apple je prilično odgovoran za brojna usporavanja pri pokretanju sustava. Ako imate QuickTime, odmah ga deinstalirajte. Apple ga više ne podržava, a sve što ste gledali u njemu možete gledati u pregledniku.

iTunes Helper i Apple Push bi također mogli biti na listi, pogotovo ako ste ikad spajali iOS uređaj na PC. Prvi osigurava da se iTunes odmah pokrene kad spojite smartfon, a drugi pomaže pri komunikaciji sa iCloudom. Oba se, bez dvojbe, mogu deaktivirati.