MALI ESTETSKI ZAHVATI

Wikipedia dobila bolji pretraživač i novi izgled

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 18.05.2010 14:17
  • Objavljeno 18.05.2010 u 13:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najveća opća enciklopedija na svijetu doživjela je suptilne vizualne promjene te joj je značajno poboljšano pretraživanje sadržaja

Tim Wikimedia User Experience koji postoji od travnja 2009. bavi se poboljšanjima korištenja Wikipedije. Rezultati njihova djelovanja nedavno su implementirani u najveću enciklopediju današnjice. Posjetitelji koji su nedavno pregledavali sadržaje na Wikipediji mogli su zamijeniti novo korisničko sučelje.

Novo korisničko sučelje nadograđuje se na staro i ne uvodi velike promjene koje bi mogle stvarati probleme korisnicima naviklim na 'staru' Wikipediju. Najveća je promjena premještanje okvira za pretragu u gornji desni ugao što smatramo dobrim potezom, jer mu je lakše pristupiti te je uočljiviji. Sami algoritmi za pretragu pretrpjeli su promjene vidljive u prijedlozima koji bi korisnika trebali brže dovesti do traženog pojma.

Dodani su tabovi na vrh stranice čime je jasno definirano što se trenutačno prikazuje. Više ne bi trebalo biti zabune prikazuje li se stranica za dodavanje sadržaja ili pregledavanje sadržaja. Oni koji doprinose sadržajima Wikipedije vidjet će da je promijenjena lista alata na stranici za kreiranje sadržaja. Time bi se taj proces trebao olakšati i ubrzati.

Posjetitelji Wikipedije kojima ne odgovara novi dizajn mogu enciklopediju pregledavati u starom ruhu i jednostavno isključiti novi izgled.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi