FINIH 367KS!

Volvo dodatno nabrijao modele V60 i S60 u Polestar izdanju

04.04.2016 u 10:33

  • +6

Volvo osvježio Polestar V60/S60 liniju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo

Bionic
Reading

Volvo dvojac V60 i S60 u Polestar 'odjeći' možda jest izgubio dva cilindra u odnosu na ranija izdanja, no osvježenje donosi više no impresivnih 367KS iz dvolitrenog Drive-E pogonskog sklopa. Uparen s kompresorom i turbo punjačem ovaj motor razvija gotovo 20KS više od prethodnih izdanja - uz istovremeno manje emisije ispušnih plinova i manju potrošnju

Ovom svojevrsnom downsizing izmjenom srca vozila Volvo je napravio vrlo zanimljiv potez, a premda je okretni moment niži u odnosu na ranije pogone sa šest cilindara, Šveđani navode kako su nova Polestar izdanja u konačnici brža od prethodnika.

Pored motora vozila, osvježene su i druge 'bitne sitnice', a smanjena je i ukupna masa za dvadesetak kilograma. Sada je tu čak osam stupnjeva automatskog prijenosa, uz AWD kao standard (iako je u novim modelima BorgWarnerov sustav). Maksimalna brzina je, naravno, i dalje ograničena na 250km/h.


Do stotke osvježena Polestar izdanja S60 i V60 tako stižu za redom 4,4 sekunde i 4,5 sekundi. Dvolitreni Drive-E pogon je već od ranije poznat, no u uobičajenim izdanjima ovih modela on razvija 'tek' 302KS. U 'kućnoj preradi', za potrebe Polestar verzija iskorištena je veća turbina, izmijenjena bregasta vratila, iskorišten veći usisni ventil te kapacitetnija pumpa za gorivo. Uz naravno, uobičajene Polestar dorade koje uključuju kočnice (diskovi od 371mm), spojlere i ostatak izmjena na karoseriji.

'Ova vozila su jako brza. No, ona su i više od toga. Riječ je o kombiniranju 20 godina pedigrea koji nosi Polestar s nerazdvojnim pragmatizmom i inženjerskim naslijeđem Volva. Ovo su vrlo brza vozila koja možete koristiti svaki dan u godini', izjavio je COO Polestara, Niels Möller.

Istovremeno, nova Polestar izdanja Volva V60 i S60 služe i za 'globalizaciju' Polestar branda. Prvi modeli vozila s tom oznakom i sportskim karakteristikama ugledali su svjetlo dana 2014. godine na malom broju tržišta, a sada se sa postojećih 13 širi na 47, uz udvostručenje proizvodnog kapaciteta na 1.500 automobila godišnje.