SONY ERICSSON

Vivaz i Xperia X10 u Hrvatskoj

26.03.2010 u 08:28

Bionic
Reading

Sony Ericsson hrvatskim novinarima predstavio je pametne telefone Vivaz i Xperia X10 te najavio skori početak prodaje obaju modela na našem tržištu

Uz ritmove brazilske glazbe, plesače capoeire i brazilske koktele, Sony Ericsson Hrvatska predstavio je mobilne telefone Vivaz i Xperia X10. Brazilska tematika vezana je uz reklamni spot za Vivaz koji je bio i prvi predstavljen. To je multimedijalni telefon čija je najvažnija karakteristika snimanje video zapisa u HD kvaliteti. Koncept je sličan većini modernih pametnih telefona, veliki ekran osjetljiv na dodir s tek nekoliko tipaka na bočnim stranicama telefona. Operativni sustav Vivaza je Symbian, a PowerVR procesor takta 720 MHz osigurava brzo izvođenje aplikacija, ali i obradu videa visoke rezolucije koji ovaj telefon može snimati.

Ugrađena kamera ima osam megapiksela i prati je LED bljeskalica koja pri snimanju videa može poslužiti kao rasvjeta. Tehnologije poput fokusiranja dodirom, prepoznavanja lica, okidanja fotografije na osmijeh i geo tagginga nisu novost kod Sony Ericssona i sve su uključene u ovaj telefon. HD video snimljen Vivazom ima razlučivost 720 p uz brzinu od 24 sličice u sekundi i telefon ga pohranjuje u MP4 formatu. WiFi, Bluetooth, prijenos podataka 3G brzinama i proširivost memorije microSD karticama zaokružuju performanse ovog pametnog telefona.

Zvijezda predstavljanja bio je pametni telefon Xperia X10. Njime je Sony Ericsson prebacio seriju telefona Xperia s operativnog sustava Windows Mobile na Googleov Android. Slično kao i HTC, i Sony Ericsson odlučio se na izradu svog sučelja za upravljanje telefonom. Ono je podijeljeno u dva dijela, Timescape i Mediascape. Timescape objedinjuje sve komunikacijske mogućnosti X10 telefona u trodimenzionalni izbornik koji korisnik može sam konfigurirati prema svojim potrebama. Timescape će objediniti kontakte u telefonu s onima koje korisnik ima na društvenim mrežama te ih spojiti s adresarom elektronske pošte. Mediascape služi pristupanju i organizaciji svog multimedijalnog sadržaja na telefonu, znači glazbi, fotografijama i video zapisima.

Xperijom X10 dominira njezin veliki ekran dijagonale četiri inča i razlučivosti 480 puta 854 piksela. Predstavnici Sony Ericssona proglasili su ga idealnim za gledanje widescreen video zapisa snimljenih samim telefonom ili preuzetih s YouTubea ili s neke druge lokacije na internetu. Sony Ericsson odlučio je X10 bazirati na procesoru Snapdragon takta jednog gigaherca čime se željelo osigurati dovoljno snage za besprijekorno izvođenje svih aplikacije koje dolaze sa telefonom, ali i onih koje korisnik odluči naknadno instalirati. WiFi i Bluetooth adapter, 3G komunikacija s mobilnom mrežom i troipolmilimetarski konektor za slušalice, ne moramo posebno naglašavati u ovoj klasi telefona. Napomenut ćemo samo to da je inačica operativnog sustava Android na ovom telefonu 1.6. Trenutačno je aktualan Android 2.1. Rečeno je da će tijekom životnog ciklusa nova Xperia dobiti mogućnost nadogradnje operativnog sustava.

Cijena Xperije X10 u slobodnoj prodaji trebala bi biti oko 4.500 kuna, a u ponudu će ga uvrstiti i naši mobilni operateri po vjerojatno povoljnijoj cijeni.