'ZAJEDNO SMO JAČI'

HT dao 700 tisuća kuna za male znanstvenike i robotičare

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 07.06.2016 13:43
  • Objavljeno 07.06.2016 u 13:43
Korado Korlević, Nina Išek Međugorac, Vlado Lendvaj

Korado Korlević, Nina Išek Međugorac, Vlado Lendvaj

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

Društveno odgovornim projektom Zajedno smo jači Hrvatski Telekom donirao 700.000 kuna za projekte usmjerene na edukaciju djece u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, što će, uvjereni su u HT-u, pridonijeti stvaranju novih generacija mladih stručnjaka. Na ovogodišnjem natječaju pobjedu su odnijela dva projekta 'Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.' i 'Campus'

Svaki od projekata će od Hrvatskog Telekoma dobiti po 350 tisuća za realizaciju niza aktivnosti koje će djecu igrom uvesti u svijet znanosti, a u projekte će se uključiti i zaposlenici HT-a svojim znanjem i iskustvom.

Pobjednik u kategoriji Nove tehnologije je projekt Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016., čiji je nositelj Institut za razvoj i inovativnost mladih. Očekuje se kako će već u prvoj fazi okupiti pedesetak škola i gotovo 750 učenika.

Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz robotičku ligu Croatian Makers, u kojoj će najmlađe generacije učiti napredne koncepte automatike i razvijati svoje informatičke vještine na praktičan, zabavan način i cjelovit način.


U kategoriji Znanost za najbolji projekt odabran je Campus Astronomskog društva Višnjan, koji će uključivati sustav radionica (škola i kampova) za učenike osnovnih i srednjih škola.

Polaznici kampa imat će priliku sudjelovati u različitim aktivnostima vezanima uz područje STEM, a zahvaljujući natječaju radionice će moći primiti do 450 djece, trostruko više od dosadašnjih mogućnosti.

Astronomsko društvo i jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta projekt su razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a iznos dobiven na ovom natječaju Zvjezdarnica Višnjan planira utrošiti na opremanje interdisciplinarnog Laboratorija za biologiju, kemiju i astrobiologiju (LABOS) u sklopu kampa.

'HT-ova donacija projektima iz područja znanosti i novih tehnologija će pridonijeti popularizaciji prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike među najmlađom generacijom. Potreba za zapošljavanjem obrazovanih stručnjaka STEM u stalnom je porastu, stoga je nužno djecu od najranije dobi potaknuti na obrazovanje u tom smjeru, i to na zabavan i praktičan način kao što to čine ovi projekti', poručio je profesor Ignac Lovrek s Fakulteta elektronike i računarstva i član stručnog žirija.


Marija Felkel, članica Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma te jedna od članica stručnog žirija, istaknula je kako je HT kao jedan od vodećih STEM poslodavaca na hrvatskom tržištu ovogodišnjim donacijskim natječajem 'Zajedno smo jači želio ukazati na važnost kvalitetnog i praktičnog obrazovanja budućih generacija mladih stručnjaka u prirodoslovnim područjima.

'Ponosna sam što će naši zaposlenici i stručnjaci također biti uključeni u aktivnosti projekata, a namjera nam je uključiti i stipendiste i praktikante iz našeg projekta HT STEM HUB. Dio je to zaokružene priče stvaranja aktivne akademsko-gospodarske zajednice koja će pridonijeti boljoj edukaciji budućih naraštaja kroz praksu', izjavila je Marija Felkel.

Podsjetimo, u sklopu ovogodišnjeg natječaja zaprimljeno je čak 39 prijava u dvije navedene kategorije, a među njima su se tražili oni koji na najbolji način promiču STEM među osnovnoškolcima. Zaposlenici Hrvatskog Telekoma internom selekcijom odabrali su po pet finalista iz svake kategorije, a konačne pobjednike odabrao je stručni žiri koji su činili predstavnici Hrvatskog Telekoma te stručnjaci iz nadležnih institucija i udruga. U dosadašnjih jedanaest godina Hrvatski Telekom je natječajem Zajedno smo jači s više od devet milijuna kuna podržao ostvarivanje 240 vrijednih projekata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!