ZAJEDNO SMO JAČI

HT donira 700 tisuća kuna za obrazovanje djece STEM

21.09.2016 u 10:03

Bionic
Reading

U sklopu projekta Zajedno smo jači HT će donirati projekte vezane uz internet stvari i astronomiju namijenjene obrazovanju djece

Hrvatski Telekom predstavio je projekte koji su u sklopu jedanaestog natječaja Zajedno smo jači osvojili donacije u iznosu od po 350 tisuća kuna. Riječ je o projektima Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016. i Campus, pomoću kojih će 1.300 djece imati priliku educirati se u područjima STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

Ove je godine ukupan iznos donacije od 700 tisuća kuna podijeljen na dvije kategorije: Nove tehnologije i Znanost. U svakoj je izabran po jedan pobjednički projekt koji će zahvaljujući  dodijeljenoj donaciji moći realizirati niz aktivnosti za djecu i mlade,kako bi ih se kroz igru uvelo u svijet znanosti. Projektima će svoj doprinos u vidu znanja i iskustva dati i sami zaposlenici HT-a.

'HT je jedan od ključnih pokretača hrvatske ekonomije, svojim poslovanjem podržavamo više od 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i ostvarujemo gotovo 60 posto ukupnog izvoza hrvatskog ICT sektora.

Time doprinosimo većoj kvaliteti ljudskog kapitala, jer je olakšana komunikacija, a informacije i nove metode učenja su sve dostupnije. Ulaganje u edukaciju STEM mladih stručnjaka dio je naše dugoročne strategije razvoja, jer je upravo pravilno i svrhovito obrazovanje sadašnjih i budućih naraštaja preduvjet za razvoj cjelokupnog društva i ekonomije', rekao je na predstavljanju predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković

Projekt Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016. omogućit će razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz prethodno utemeljenu robotičku ligu Croatian Makers. Njegov nositelj je udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih.

Provodi se u dvije faze: u prvoj se radi izravno s ukupno 55 osnovnih škola i oko 550 učenika, dok će u drugoj fazi desetak najboljih mentora iz tih škola postati ambasadori projekta i provoditi dodatne radionice s još oko 300 učenika koji nisu bili uključeni u prvu fazu.

'HT-ova donacija donijet će nam značajnu financijsku potporu, ali treba istaknuti i opću važnost HT-a kao partnera koji s nama dijeli razumijevanje značaja edukacije STEM. Ona je jezgra svakog suvremenog kurikuluma. U hrvatskom slučaju iskorak djece u suvremenost koju tehnologije u području STEM nude jako je bitna, jer usmjerava na budućnost umjesto na prošlost', objasnio je Nenad Bakić, osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Starije dobne skupine djece u sklopu ovoga projekta moći će se kreativno izraziti konkretnom primjenom tehnologija interneta stvari, kojima se uređaji za svakodnevnu uporabu povezuju u pametne mreže i tako rješavaju konkretni problemi poput automatizacije kuće i poslovnih prostora, pomoći osobama s invaliditetom, očuvanja energije i slično.

Mlađoj djeci namijenjen je drugi dio projekta u kojem će kroz interaktivnu implementaciju učiti Logo programiranje. 'Pokušat ćemo prebaciti očekivanja i sami dodati sredstva kako bi projekt bio globalno prepoznatljiv', rekao je Bakić.


Zahvaljujući donaciji Astronomsko društvo Višnjan će kao nositelj projekta Campus moći opremiti svoj interdisciplinarni Laboratorij za biologiju, kemiju i astrobiologiju  (LABOS) te čak utrostručiti broj učenika osnovnih škola koji će pohađati radionice i škole u kampu. 

Tako će se u kampu ubuduće moći educirati i do 450 djece, kao i nastavnici, mentori, asistenti i volonteri koji se bave radom s mladima u područjima STEM. Projekt je razvijen u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

'Dobrobit našeg društva ovisi o tehnologiji i znanosti, a mi koji se bavimo edukacijom svjedočimo kako za ta područja itekako postoji interes djece. Ovom su donacijom djeca, njihovi roditelji, mentori i volonteri pronašli partnera u HT-u, tehnološkom lideru koji razumije važnost tehnološke i znanstvene izvrsnosti za razvoj zajednice.

Naši programi trebali bi biti okosnica razvoja sustava u kojem bi se svakom zainteresiranom djetetu omogućilo da pokuša biti znanstvenik ili tehnolog te potom donese odluku o odabiru karijere u tom području', rekao je Korado Korlević, osnivač Astronomskog društva Višnjan.

'Bit će to mjesto na koje će djeca moći otići nakon Znanstvenog piknika i sličnih manifestacija. Nadam se da će i država ući sa sredstvima kako bi mogli još više djece zainteresirati za znanost', dodao je Korlević.

Između ostalog, Campus će ponuditi jedini biokemijski laboratorij te vrste u Hrvatskoj, s projektima za cijelu godinu. S kapacitetom od 450 mjesta zadovoljavat će oko trećinu hrvatskih potreba u tom segmentu.

HT je u jedanaest godina postojanja natječaja Zajedno smo jači s više od devet milijuna kuna podržao 240 projekata. Ove je godine od travnja do lipnja zaprimljeno 39 prijava. Zaposlenici HT Grupe internom selekcijom odabrali su po pet finalista iz svake kategorije, a konačne pobjednike odabrao je stručni žiri koji su činili predstavnici HT-a te stručnjaci iz nadležnih institucija i udruga.