KOOBFACE

Virus napao Facebook

05.12.2008 u 13:16

Bionic
Reading

Pisci virusa su napravili posebnu vrstu kojoj je jedina meta društvena web stranica Facebook, odnosno računala njegovih korisnika

Virus Koobface koristi sustav razmjene poruka na Facebooku da bi pokušao zaraziti računala korisnika. Uspije li zaraziti računalo, pretražit će ga za osjetljive podatke poput brojeva kreditnih kartica i poslati ih svom kreatoru.

Koobface nije novi virus, njegova ranija verzija primijećena je na internetskom servisu slične namjene, MySpaceu, prošlog ljeta. MySpace se uspješno nosio sa svojom verzijom Koobfacea i uklonio ga sa svojih stranica.

Virus sa zaraženog računala samostalno šalje poruke osobama na listi vlasnika računala s pozitivnim komentarom za video isječak i pozivom da se otvori vanjski link na kojem je taj isječak. Otvaranjem stranice korisniku će biti ponuđeno osvježavanje Adobe Flash video playera i to će biti virus. Još jedna posljedica za zaražena računala je preusmjeravanje internetskog preglednika na zaražene stranice svaki put kada se pokuša prići tražilicama Google, Yahoo i Live.

Glasnogovornik Facebooka Barry Shcnitt komentirao je najnoviju ugrozu sigurnosti korisnika Facebooka tvrdnjom da je napada bilo i prije, ali da je izuzetno mali broj korisnika bio zaražen. Craig Schmugar iz tvrtke McAfee kaže da su napadi na društvene servise sve češći i u budućnosti bi takvi virusi mogli postati značajan problem.