premijera na mwc-u

Videopozivi uz pomoć drona? Može!

27.02.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je tijekom ovogodišnjeg sajma Mobile World Congress (MWC) u Barceloni premijerno predstavio novu uslugu i novu mrežnu tehnologiju, razvijenu u suradnji sa stručnjacima Deutsche Telekoma

Call-Lifting je usluga koja kombinira postojeće tehnologije kako bi vam omogućila novo iskustvo komuniciranja. Usluga je razvijena u suradnji HT-ovih i DT-ovih stručnjaka s tendencijom da postane dio globalne ponude DT-a.

Call-Lifting donosi nadogradnju klasičnog videopoziva pomoću autonomnog drona koji se povezuje s mobilnim uređajem korisnika. Dron u letu fokusira područje na kojem se nalazi pozivatelj te mu zahvaljujući ugrađenoj kameri omogućava da u potpunosti dijeli svoja iskustva i doživljaje s osobom koju zove.

Putem funkcije Drone View možete u realnom vremenu imati live stream tj. snimati svoje aktivnosti u okruženju u kojem se nalazi te stvarati i komunicirati iskustva na potpuno nov način, iz različitih zanimljivih perspektiva koje sam odabire.

Usluga Call-Lifting je idealna za dijeljenje iskustva u trenucima opuštanja i rekreacije, kao i u raznim sportskim natjecanjima, no potencijal za korištenje može biti i u gospodarstvu, najviše u građevinarstvu i poljoprivredi, kažu u HT-u.

Nova usluga DT-a predstavljena je pozivom uživo iz Hrvatske pa su brojni posjetitelji MWC-a uživo pratili atraktivne scene zabilježene dronom iz Dubrovnika.

'Ovom uslugom HT se još jednom dokazuje kao tehnološki lider koji je usmjeren ka stvaranju usluga budućnosti što prepoznaje i međunarodna zajednica', kaže Ana Pauzar, voditeljica Odsjeka za razvoj proizvoda i ponudu novih poslovanja HT-a.

'Posrijedi je inicijalna verzija usluge koja će se još razvijati do komercijalne primjene, a uvjerena sam da će imati mnogo uspjeha i u Hrvatskoj s obzirom na turističke potencijale, te ostale aspekte primjene usluge u sve aktivnijem stilu života novog doba', rekla je Slavica Zoričić, voditeljica projekta.

HT je na MWC-u, u suradnji s ostalim članicama DT Grupe, predstavio i pilot-projekt korištenja rješenja Smart City putem nove mobilne mrežne NarrowBand-IoT tehnologije koja je dizajnirana za primjenu s rješenjima interneta stvari (Internet of Things, IoT).

Neke od glavnih prednosti NB-IoT tehnologije su omogućavanje pouzdane i sigurne mobilne komunikacije, odlično rasprostiranje i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima te niska potrošnja energije potrebne za rad IoT rješenja.

HT-ovi partneri Eco Mobile iz Zagreba i Mobilisis iz Varaždina prilagodili su svoja rješenja Smart City za rad putem tehnologije NB-IoT.

Eco Mobile je, u okviru cjelovitog rješenja za evidenciju odvoza komunalnog otpada, putem NB-IoT tehnologije omogućio rad senzora za praćenje popunjenosti kontejnera za otpad. Mobilisis je omogućio rad sustava za pametni parking putem NB-IoT povezanih senzora ugrađenih u parkirališta koji prate zauzetost parkirnih mjesta.

IoT platforma koja omogućuje integraciju spomenutih rješenja, evidenciju odvoza komunalnog otpada te pametni parking, proizvod je tvrtke Nokia, koja pod vodstvom HT-a provodi lokalni NB-IoT pilot-program.