Elios 2

[VIDEO] Poslali dron da provjeri ima li urana u petom reaktoru 33 godine nakon černobilske katastrofe. Evo što je vidio

02.12.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Bespilotna letjelica nazvana Elios 2 nedavno je pregledala jedno od najopasnijih i najnepristupačnijih mjesta na svijetu - nuklearnu elektranu Černobil, gdje je otapanje jezgre izazvalo katastrofu u travnju 1986.

Dobra vijest stiže iz Ukrajine: istraživači su prvi put nakon katastrofe 1986. potvrdili odsutnost nuklearnog otpada u petom rekatoru, navodi se u postu kompanije Flyability.

U vrijeme katastrofe peti blok pogona još se uvijek gradio. Nikad nije zabilježen podatak jesu li tada već bile instalirane šipke s osiromašenim uranom. Trideset i tri godine kasnije, tim za razgradnju u Černobilu trebao je vidjeti je li nuklearni otpad ostao u petom reaktoru. Zbog toga su Eliosom 2 daljinski upravljali unutar skučenog reaktora.

Dron u inspekciji Petog reaktora Izvor: Društvene mreže

Njihovi su ciljevi uključivali otkrivanje preostalih šipki nuklearnog goriva u reaktoru, uz utvrđivanje je li montirana primarna oprema koja se vjerojatno koristi u reaktoru.

Elios 2 koristi se za inspekcije nuklearnih elektrana, gdje radi na poboljšanju sigurnosti i smanjenju vremena obrade. Ali ovo je prvi put da je jedan od dronova tvrtke Flyability korišten za razgradnju nuklearne elektrane.

Elios 2 je specijaliziran za nadzor zatvorenih prostora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Flyability

'Misija u Černobilu bila je stresna, jer je zid preko kojeg smo morali preletjeti visok 70 metara, tako da nikako nismo mogli vratiti bespilotnu letjelicu ako se signal izgubi', rekao je Charles Rey. 'Ali misija je postigla velik uspjeh i ljudi odgovorni u Černobilu bili su vrlo zadovoljni videozapisima i slikama koje smo uspjeli prikupiti unutar reaktora.'

Tim za razgradnju u Černobilu nije imao iskustva u korištenju dronova za daljinsko prikupljanje vizualnih podataka. Ali Elios 2 posjeduje jedinstveni alat za taj zadatak, budući da leži u zaštitnom kavezu, što mu omogućuje ulazak u uske, skučene prostore za prikupljanje vizualnih podataka.

Spot, robotski pas tvrtke Boston Dynamics njuška po ostacima nuklearke u Černobilu Izvor: Društvene mreže

Dron je uspio prikupiti dovoljno podataka koji potvrđuju da su bazeni prazni i da nigdje u strukturi nije ostao nuklearni otpad.

Naravno, Elios 2 nije bio prvi dron koji je ušao u Černobil. U listopadu je robot pas Spot tvrtke Boston Dynamic viđen u šetnji po napuštenoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini.