TEHNO NOVITETI

[VIDEO] Google nadmašio sam sebe: Dolaze slušalice Pixel Buds Pro, telefoni Pixel 6A i Pixel 7 te još nekoliko iznenađenja

12.05.2022 u 11:37

Bionic
Reading

Premda smo od Googlea očekivali novi Pixel i sat, kompanija je ove godine nadmašila samu sebe te predstavila čak šest novih uređaja

Google se u sklopu najnovije prezentacije I/O odlučio etablirati i kao hardverska kompanija. Premda je već godinama proizvodio hardver, taj dio njegovog poslovanja oduvijek je izgledao kao 'nešto što rade sa strane'. Ove godine situacija je malo drukčija.

I/O je na koncu najpoznatiji kao konferencija za proizvođače softvera, no ako gledate ovogodišnju prezentaciju, nabrojat ćete čak šest novih uređaja.

Pixel Watch

Izvor: Društvene mreže

Pixel Watch je, izgleda, prava stvar, a ne glasina. Konačno je službeno predstavljen, a krase ga okrugli dizajn s blago zakrivljenim staklom na rubovima i silikonsko remenje slično onom kod Apple Watcha. Pored dizajnerskih podudarnosti s konkurencijom, nosivi uređaj iz Googlea malo je manji od ostalih suvremenika koji imaju sustav Wear OS. Google kaže da Pixel Watch koristi revamp Wear OS-a s osvježenim korisničkim sučeljem. Kao i kod Apple Watcha, izbornikom se surfa pomoću haptičke krune, a sve naglašava bočna tipka za dodatne funkcije.

Što se ostalih značajki tiče, tu je integracija Fitbita za praćenje zdravlja, uključujući lica sata s raznim informacijama, kao i SOS upozorenjima pomoću kojih se odmah može nazvati hitnu pomoć u slučaju sudara. Cijena uređaja još nije poznata, no ne očekujte da ćete proći jeftino - Google kaže da će imati 'premijsku cijenu'.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Google

Pixel 6A

Googleov je predstavio najnoviji uređaj srednje kategorije koji dolazi po cijeni od 499 dolara. Na vrhu prioriteta njihovih dosadašnjih uređaja srednje klase do danas je bila kamera, a za nižu cijenu mogli smo zahvaliti jeftinijem procesoru. Google je ovaj put bacio pogled na Appleov iPhone SE te je najjeftiniji telefon odlučio opremiti najjačim procesorom - Google Tensorom - štedeći na kameri.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Pixel 6A koristi istu kameru Sony IMX363 rezolucije 12 MP, a bila je na svim modelima, od Pixela 3 do Pixela 5A. I dalje ćete dobiti ultraširokokutnu kameru koja izgleda isto kao 12 MP kamera Pixela 6.

Premda će neki prigovarati zbog njene snage, valja naglasiti da je Google prije svega poznat kao softverska kompanija, što znači da će Pixel 6 imati jako moćnu računalnu obradu slika. S obzirom na to da 6A ima isti procesor kao Pixel 6 i Pixel 6 Pro, slike snimljene danju trebale bi biti slične.

Smartfon ima 6 GB RAM-a i 128 GB zapremnine te bateriju od 4410 mAh. Prednarudžbe počinju 21. srpnja, a dolazi 28. srpnja po cijeni od 449 dolara.

Pixel Buds Pro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Google

Google je predstavio i svoj odgovor AirPodsima Pro. Pixel Buds Pro dolaze s aktivnim poništavanjem zvuka i ugrađenim šesterojezgrenim čipom koji, među ostalim, optimizira ANC prema svakom korisniku. Slušalice, naravno, dolaze i s opcijom transparencije zvuka - ako želite slušati svoju okolinu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Slušalice također nude Volume EQ, kojim podešavaju frekvenciju prema glasnoći. Ovime navodno mogu istaknuti bas na svim glasnoćama slušanja. Što se ostalih značajki tiče, tu je lako prebacivanje među uređajima i poboljšan mikrofon koji uz pomoć umjetne inteligencije stvara čišći zvuk. Konačno, tu je i 'prostorni zvuk' sličan onom na AirPodsima koji će stići kasnije ove godine.

Slušalice bi trebale imati dulji radni vijek od AirPodsa - sedam sati s ANC-om ili 11 bez ANC-a. Uz bežični prijenosni punjač-kutijicu, Google obećava oko 31 sat rada prije spajanja na punjač. Cijena će im biti 199 dolara, a na tržište dolaze 28. srpnja.

Pixel 7 i Pixel 7 Pro

Da, ne pričinja vam se - Google je predstavio čak dva nova premijska telefona: Pixel 7 i Pixel 7 Pro. Nažalost, kompanija nije puno govorila o njima, no bar smo dobili priliku vidjeti njihov nov dizajn.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Oba uređaja koriste sličan dizajnerski jezik kao prethodnici, s time da se ovaj put metalni okvir proteže oko kamera. Imaju i isti broj objektiva kao prethodni modeli, što znači da nećemo vidjeti promjenu po pitanju optike. Tim rečeno, oba uređaja koriste novu generaciju procesora Tensor i doći će s predinstaliranim Androidom 13.

Godine 2023. dolazi nam Pixel tablet

Rich Osterloh 2019. je rekao da će se kompanija 'potpuno usredotočiti na laptope' kao reakciju na glasinu o Googleovom odustajanju od tog tržišta.

Sudeći prema svemu, predomislili su se. Novi Googleov tablet nema ime, no znamo da ga pokreće Tensor, da radi na Androidu (za razliku od Pixel Slatea koji je koristio Chrome OS) i izaći će 2023.

  • +12
Google I/O 2022 - hardver Izvor: Promo fotografije / Autor: Google

Naočale za proširenu stvarnost

Googleov šef Sundar Pichai prezentaciju je priveo kraju predstavljanjem tehnologija koje Google planira plasirati, uključujući naočale za proširenu stvarnost koje izgledaju kao obične naočale.

Pichai kaže da Google pred sobom ima puno posla, no i dalje tvrdi da se radi o vrlo važnom predstavljanju. Još od Googleovog odustajanja od Glassa i Cardboarda činilo se je da kompanija stisnula pauzu što se tiče iskustava u proširenoj stvarnosti. Uz fusnotu o Googleu koji će pored hardvera razvijati tehnologiju budućnosti, došli smo do zaključka hardverskog dijela prezentacije u kojoj je, kao što to obično ide, Google 'vratio' Appleu koji navodno radi na svojim naočalama, a one će, kažu insajderi, postati dostupne iduće godine.