Notum Robotics

Velikom Goricom prošetao impresivan robotski pas, namjena mu je plemenita

07.03.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Nova inovacija iz područja robotike dolazi iz velikogoričke tvrtke Notum Robotics. Riječ je o fascinantnom robotskom psu koji je napravljen kako bi revolucionirao različite industrije i sektore. Iako nije unikatni proizvod već komercijalni, njegova jedinstvenost leži u programiranju i načinu na koji se koristi

"Robot pas se radi po narudžbi. Ono što je zapravo unikatno i inovativno su naša softverska rješenja. Samo platforma kao takva ne radi ništa posebno bez daljinskog upravljača. Poanta je da ta platforma bude autonomna, da bez ljudske intervencije i s minimalnim održavanjem izvršava zadatke prema svojem programu da se snalazi u nepoznatim okolnostima i po nepoznatom terenu", rekao nam je Milan Rajčević, vlasnik i direktor tvrtke Notum Robotics.

  • +15
Robotski pas u Velikoj Gorici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Mogućnosti su neograničene

Primjene ovog robo-psa mogu biti raznolike. Jedna od mogućnosti je korištenje u spašavanju, gdje bi robo-pas mogao pružiti pomoć u teško dostupnim područjima ili opasnim situacijama. Umjesto da ljudi riskiraju svoje živote, robotski pas može istražiti opasna područja i pružiti važne informacije. Također, ovaj uređaj može se koristiti za snimanje na teško dostupnim mjestima gdje ljudski pristup nije moguć ili je ograničen.

"Puni se do 24 sata zbog tehnologije baterije. U operativnom stanju s opterećenjem od 15 kilograma može raditi do tri sata. Može trčati brzinom do 20 km/h ako ga malo preopteretimo. No uobičajena brzina njegovog kretanja je brzina kretanja hoda čovjeka, da ne bi izgledao zastrašujuće i da ne plaši ljude. Trenutno nije vodootporan, na tome radimo, ali s vremenom može postati vodootporan i vatrootporan za širi spektar primjena", pojasnio je Rajčević.

Platforma je naravno za prodaju, ali cijena uvelike ovisi o načinu primjene. "Znači klijent može odabrati drugačije senzore, drugačiju platformu za edge processing umjetne inteligencije, platformu za samopunjenje... Sve to utječe na konačnu cijenu proizvoda", kazao je Rajčević.