RASTE BROJ NAPADA

Velika bijela psina ubila kupača na Novom Zelandu

27.02.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Velika bijela psina duga oko četiri metra u srijedu je na Novom Zelandu napala i smrtno ozlijedila jednog plivača, objavili su mediji te otočne zemlje

Četrdesetogodišnji Novozelanđanin plivao je 200-tinjak metara od popularne plaže Maori Bay nedaleko od zapadnih obala Aucklanda kada ga je morska neman napala. Dok su do njega stigli spasioci i policajci u gumenim čamcima, već je bio mrtav.

Tim Jago, voditelj spasilačke službe Muriwai Volunteer, izjavio je da su ga dobro poznavali te da je bio odličan plivač.

Napad je teško pogodio članove obitelji, ali i neke pripadnike spasilačke službe tako da im je pružena psihološka pomoć i savjetovanje.

Velike bijele psine ne viđaju se često na novozelandskim plažama.

'Znamo da su tu negdje, ponekad vidimo manje primjerke, međutim, ne pamti se susret s nekim tih dimenzija ili čak s dva tako blizu obala', rekao je Jago.

Jedan od ljudi koji su došli u pomoć nesretnom plivaču zapucao je na morskog psa, međutim, ne zna se je li ga ubio. Paljba na velikog bijelog otvorena je i iz helikoptera.

'Vidjeli smo peraju morskog psa, a minutu kasnije krenuo je napad. Krvi je bilo posvuda u vodi', ispričao je za lokalne medije očevidac Pio Mosie i dodao: 'Ispalili su šest ili sedam metaka na morskog psa, tri policija u helikopteru, a tri spasioci. Ne znam jesu li ga ubili ili ne.' Neki očevidci tvrde da su čuli pozive kupača u pomoć.

Napadi morskih pasa na Novom Zelandu nisu jako česti iako u okolnim vodama živi 60-ak vrsta ovih velikih riba. Od kada je počelo dokumentiranje 1837. godine zabilježeno je 14 smrtonosnih napada. Ugrizi bez smrtnih posljedica u prosjeku se događaju dva puta godišnje. Posljednji fatalni napad dogodio se 2009. kada je kajakaša izgrizla velika bijela psina nedaleko od poluotoka Coromandel.

Prema International Shark Attack Fileu prošle je godine u cijelom svijetu prijavljeno 11 smrtonosnih napada morskih pasa, najviše u Australiji i Južnoafričkoj Republici. To je tri puta više od prosjeka u razdoblju od 2001. do 2010.