TPORTAL NA CES-U

Uživo iz Las Vegasa: Ovo su tehno čudesa koja će preplaviti svijet!

Bionic
Reading

Na jednome od najatraktivnijih štandova na sajmu CES 2016 Intel je pokazao široku primjenu svojih tehnologija, najavivši suradnju s mnogim glazbenim, sportskim i modnim tvrtkama i udrugama

Prvi dan CES-a koji se upravo održava u Las Vegasu obilježila je (kao uostalom i u Hrvatskoj) objava Netflixa kako zapravo postaje globalni internetski TV operator. Među 130 zemalja koje će moći bez zaobilaznih strategija koristiti Netflix od jučer je i Hrvatska, a na press-konferenciji je direktor i suosnivač Netflixa Reed Hasting naglasio da će kompanija sve više ulagati u vlastitu produkciju. Tako će i gledatelji u Hrvatskoj moći za 10 eura mjesečno gledati Daredevila i Jessicu Jones, kreirane prema Marvelovim stripovima, serije Narcos, Sense8, Grace and Frankie i Marco Polo.

Ove godine Netflx planira realizirati nove sezone 31 serije, tridesetak filmova te isti broj serija za djecu.

CES je otvorio svoja vrata na nekoliko lokacija, a Gary Shapiro, čelni čovjek Consumer Tehnology Associationa, udruge koja organizira sajam istaknuo je kako je posrijedi najveći svjetski sajam potrošačke elektronike koji je ove godine proširen za još par stotina četvornih metara. Predstavlja se više od 20.000 novih proizvoda, a istaknuo je kako barem 15.000 u sebi ima ugrađen neki senzor.

Na primjer, Whirpool je predstavio perilicu suđa koja se sama uključuje kad je potrošnja struje u danu jeftinija, a vlasnik nije kod kuće.

Internet of Things nametnuo se kao glavni skupni trend koji ulazi u razne pore života, tako su na sajmu organizirane posebne sekcije posvećene nosivoj tehnologiji, pametnoj kući, pametnim satovima, zdravlju i fitnesu, sportu itd.

Među mnogim kompanijama koje prezentiraju takve proizvode, čak je 500 startupa objedinjenih u sekciju nazvanu Eureka Park. Neki od njih svakako mogu napraviti dobar posao i plasirati svoje inovativne ideje na globalno tržište. Na primjer, ondje je tvrtka Nexpaq realizirala modularnu futrolu za smartfone; moduli mogu mjeriti temperaturu, biti backup pohrana, dodatna baterija, laser, mjerač kakvoće zraka, pa i alkometar.

Poseban dio sajma rezerviran je za automobile, gdje se nalazi devet od 10 najvećih proizvođača. Procjena je da će prve samohotke biti na cestama već 2020. godine, a do 2030. bit će prodano milijun autonomnih vozila. Do 2045. polovica prodanih automobila ne bi trebala imati vozača.

Treći veliki trend na CES-u je hologramska stvarnost koja je zasad na razini hypea i igranja, no može biti iznimno korisna. Na primjer, s pomoću VR kacige, korisnik koji se odluči otići na krstarenje, prije odabira kabine moći će ponuđene veličine dobro razgledati i onda tek odabrati željenu veličinu.

Dobar dio tih trendova vidio se i na jednome od najvećih i najatraktivnijih štandova, onome Intelovom. Tako je glavni direktor Intela Brian Krznarich najavio višegodišnje partnerstvo s ustanovom The Recording Academy u okviru njezina službenog programa 'Next Generation of Grammy Moments'. Cilj je suradnje u taj program uvesti tehnološke inovacije kako bi korisnici mogli vidjeti, osjetiti i doživjeti evoluciju tehnologije u glazbi. Prvi izvođač koji će surađivati s Intelom je Lady Gaga.

Intel je objavio i suradnju s ESPN-om kako bi pokazao najnoviju tehnologiju koja će omogućiti novu razinu podatkovne analize pothvata na natjecanju X Games Aspen 2016. Sićušan modul Intel Curie male potrošnje energije bit će integriran u prvenstvo u spustaškom daskanju na snijegu te će davati podatke u stvarnom vremenu o sportskim performansama, primjerice okretima u zraku, visini skokova, preskočenoj udaljenosti, brzini i sili pri doskoku.

Intel s tvrtkom Replay Technologies surađuje i na potpuno novom doživljaju gledanja sportskih događaja putem prijenosa, na stadionu ili kod kuće. S pomoću Replayeve tehnologije freeD optimizirane za Intelove platforme ljubitelji sporta moći će ponovno pogledati snimku ključnih trenutaka na sportskim događanjima iz gotovo svakog zamislivog kuta te taj vlastiti isječak podijeliti sa svijetom.

Intel i New Balance objavili su stratešku suradnju usmjerenu na razvoj nosivih tehnologija koje povezuju sportaše i tehnologiju te pridonose poboljšanju sportskih performansi. Tako su predstavljene tenisice za trčanje opremljene prilagođenim tabanicama otisnutima 3D pisačem s pomoću tehnologije Intel RealSense. Oakley i Intel premijerno su predstavili Radar Pace, pametne naočale opremljene sustavom za treniranje u stvarnom vremenu s glasovnim upravljanjem.

Počeo je CES 2016!