INOVACIJA

Utišajte svijet oko sebe

17.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Veoma je teško raditi u bučnom okruženju. No što kada biste mogli utišati zvukove koji vas ometaju, poput laveža psa, glasnih susjeda ili automobila?

Svatko od nas je barem jednom poželio utišati svijet oko sebe. Bez obzira radi li se o glasnim kolegama na poslu ili gradskom prometu, buka ometa i onemogućava rad, odmaranje ili jednostavno spavanje.

Upravo je buka iz konferencijske sobe bila inspiracija austrijskom industrijskom dizajneru Rudolfu Stefanichu da osmisli Sono, mali uređaj koji bi trebao utišati svijet oko nas.

Sono je naprava koja bi se trebala prilijepiti na staklenu površinu, poput prozora ili staklene pregrade, i ukloniti zvukove koje ne želite čuti.

Uređaj prikuplja vibracije buke na staklenoj površini, analizira ih i stvara signal koji poništava te vibracije kako bi ih uklonio iz prostorije.

No osim zvukova koji smetaju, Sono bi trebao nuditi mogućnost otkrivanja pojedinih zvukova i njihovu zamjenu drugačijim, ugodnijim zvukovima. Tako biste uporan lavež susjedovog psa mogli zamijeniti cvrkutom ptica ili žuborenjem vode.

Sono bi za rad koristio bateriju koju se puni na klasičan način, ali bi se isto tako mogao konstruirati za punjenje na daljinu, putem Wi-Fi-ja ili NFC-a.

Stefanich je koncept i ideju Sona prijavio na godišnji natječaj za James Dyson Award, nagradu koja se dodjeljuje studentima ili nedavno diplomiranim inženjerima strojarstva ili dizajna. Hoće li i osvojiti nagradu, bit će poznato početkom studenog.

Za svoju ideju već je dobio pozitivne reakcije internetske publike koja je spremna odmah kupiti njegov uređaj. Kako bi joj udovoljio, Stefanich je u potrazi za poslovnim partnerom i inženjerima koji bi doradili njegov koncept i omogućili njegovu komercijalizaciju.