SATORU IWATA

Usred novih otkaza u gejming industriji dijele se riječi jednog čovjeka

02.02.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Nakon velikog broja otkaza u sektoru igara, fanovi dijele stajališta bivšeg izvršnog direktora Nintenda Satorua Iwate, koji je u teškom razdoblju za tvrtku sebi smanjio plaću kako ne bi morao otpustiti radnike. Iwata je bio predsjednik Nintenda od 2002. do svoje smrti 2015. godine, te je nadzirao Nintendo DS i Wii

No, bio je i izvršni direktor tijekom turbulentne Wii U ere Nintenda, koju su mnogi smatrali promašajem. Nintendova neto prodaja pala je za dvije trećine od 2009. do 2012., a tvrtka je u to vrijeme zabilježila svoje prve operativne gubitke u 30 godina.

Nakon neuspjeha, Iwata je smanjio vlastitu plaću za 50 posto, dok su drugi rukovoditelji smanjili svoje plaće za 20 posto - sve kako ne bi trebao radnicima podijeliti otkaze, piše NME.

Govoreći o odluci iz 2013. godine, Iwata je rekao: 'Ako smanjimo broj zaposlenika radi boljih kratkoročnih financijskih rezultata, moral zaposlenika će pasti. Iskreno sumnjam da će zaposlenici koji će se bojati otkaza moći razviti gejming naslove, softvere i hardvere koji bi mogli impresionirati ljude diljem svijeta.' 'U Nintendu zaposlenici daju vrijedan doprinos u svojim područjima, stoga vjerujem da otpuštanje grupe zaposlenika neće dugoročno pomoći u jačanju poslovanja Nintenda', dodao je.

A ta se perspektiva sada masovno na društvenim mrežama. 'To što se Satoru Iwata sada često spominje pokazuje vam koliko industrija vapi za nekim takvim na izvršnoj razini, a da mu je zapravo stalo do njegovih radnika', napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

'Rukovoditelje videoigara treba posramiti. Glasno ih izviždati u svakoj prilici. To me tjera na razmišljanje o primjeru koji je dao očito neponovljivi Satoru Iwata, smanjivši vlastitu plaću na rukovodećem položaju prije nego što je otjerao zaposlenike', napisao je drugi korisnik.

'Kako bi bilo da umjesto da otpustite 500+ ljudi smanjite neke milijunske iznose na najvišim pozicijama i sačuvate neka radna mjesta', rekao je treći.

Podsjetimo, 25. siječnja je otpušteno 1900 članova osoblja Activision Blizzarda, Xboxa i ZeniMaxa, samo nekoliko mjeseci nakon što je Microsoftova akvizicija vrijedna 57 milijardi funti odobrena, dok je Riot Games otpustio više od 500 zaposlenika i otkazao razvoj na svim League Of Legends spin-off naslovima.

Discord je potvrdio otkaze za 17 posto zaposlenih, što je oko 170 radnika. Amazonov servis za prijenos videoigara uživo Twitch najavio ukidanje 500 radnih mjesta, a i drugi Amazonovi servisi također su najavili otkaze.

Prema izvješćima, šef Xboxa Phil Spencer ima godišnju plaću od 10 milijuna dolara, dok je bivši izvršni direktor Activisiona Bobby Kotick zaradio prosječno 77.306 dolara na sat u 2022. godini.