OTROVNI CRV OD 3 METRA

Upoznajte najgroznijeg morskog predatora

10.09.2013 u 08:39

Bionic
Reading

Ako zazirete od zmija, stonoga, glista i sličnih bića, morski crv Eunice aphroditois sigurno će vas podsjetiti na stvorenja iz najgorih noćnih mora

Prema nekim stručnjacima ovaj je dubinski predator dobio nadimak bobbit zato što je fotografa koji ga je snimio prije 20-ak godina podsjetio na strašan događaj kastracije u jednoj američkoj obitelji. Naime, Lorena Bobbitt je 1993. svojem suprugu Johnu nožem odrezala cijeli penis. Potom se odvezla i bacila ga kroz prozor automobila.

Biolozi kažu da se morski crv u lovu na plijen služi sličnom tehnikom kao Lorena - svojim čeljustima vrlo često presječe ribu na pola. No postoje i neke druge teorije o podrijetlu nadimka bobbit. Prema jednoj od njih crv u svojem uobičajenom položaju podsjeća na penis u erekciji.

Ovo misteriozno stvorenje, koje može dostići dužinu od tri metra, živi na dubinama od 10 do 40 metara. Najveći dio svojeg tijela krije ukopan u pijesku, mulju ili šljunku. Ima vrlo složeno ždrijelo koje može izvrnuti prema van poput rukavice, a naoružan je snažnim, oštrim i brzim čeljustima koje mogu biti opasne i za ljude. U svoj plijen ubrizgava otrov kako bi ga lakše progutao. Svežder je pa se u nedostatku plijena hrani i morskim travama kao i lešinama. Može se naći u svim toplijim morima pa i duž Jadrana. Cijenjen je kao najbolja meka za lov svih vrsta riba.

U ožujku 2009. jedan je bobbit napravio pravi kaos u Blue Reef akvariju u Cornwallu u Velikoj Britaniji. Radnici su danima primjećivali da su im ribe, koralji i druge životinje ozlijeđeni ili da nestaju. Međutim, nikako nisu mogli otkriti krivca sve dok nisu rastavili cijeli eksponat. Predator je očito stigao u šupljini kamena, a uspješno je otimao mamce i izbjegavao sve zamke koje su mu radnici postavili. Kustos muzeja Matt Slater tvrdi da svojim brojnim čekinjama ljudima može ubrizgati otrov koji je dovoljno snažan da izazove trajno utrnuće i paralizu.

U prirodi je morske crve dosta teško pronaći, a o njihovom spolnom životu zna se vrlo malo. No biolozi tvrde da se u vrlo kratkom razdoblju razmnožavanja u određenoj fazi mjeseca masovno otiskuju s dna prema površini gdje ispuštaju svoje sjeme i jajašca. Nema sumnje da bi se malo tko, osim pasioniranog marinskog biologa volio naći na noćnom kupanju usred meteža ovih trometarskih čudovišta.